Eddy Valee, mandataris van LVAB

“Boekhouders en accountants worden steeds meer generalisten”

Beroep van boekhouder volop in evolutie

De nakende Brexit was voor KMOinsider aanleiding om een gesprekje te hebben met Eddy Valee, mandataris van LVAB, de Limburgse Vereniging van Accountants, Belastingconsulenten, Bedrijfsrevisoren, Boekhouders, en aanverwante beroepen. Boekhoudkundig brengt de Brexit geen grote veranderingen teweeg voor de Belgische bedrijven, maar bedrijfsleiders verwachten van hun boekhouder of accountant wel advies wanneer ze zaken doen met het Verenigd Koninkrijk, eens te meer het bewijs dat deze beroepsgroep volop in evolutie is en financieel raadgevers veel meer doen dan cijfers inboeken.

Wordt intracommunautair aankopen echte export?

“Daar waar we nu intracommunautair aan- en verkopen met het Verenigd Koninkrijk kan dit één regel opschuiven en export worden. Boekhoudkundig heeft dit geen consequenties. Fiscaal, op vlak van de berekening van de btw, blijft het principe van de verlegging ervan ook hetzelfde, maar wanneer er een harde Brexit komt, zonder akkoord, dan dienen onze bedrijven wel over douanedocumenten te beschikken om de uitvoerregels te kunnen toepassen. Nu volstaat een loutere verklaring van de Engelse maatschappij dat de goederen ontvangen zijn, om de btw te verleggen. Daar moeten we de klanten die zaken doen met de UK dus wel attent op maken”, stelt Eddy Valee.

Naast de douaneformaliteiten die hun ingang vinden bij een harde Brexit, zijn er met het verlaten van de EU door Groot-Brittannië ook gevolgen op contractueel vlak.

“Binnen de EU zijn afspraken gemaakt over de goederen die verkocht en verhandeld mogen worden. Wanneer de UK voor ons EU-burgers en EU-handelaars een vreemd land wordt, mag niet zomaar alles nog blijven in- of uitgevoerd worden. Alhoewel deze materie eerder een zaak voor juristen is, worden wij daar ook voor geconsulteerd, net als voor het bijhouden van de import en export van goederen voor het Nationaal Instituut voor de Statistiek.”

Aanvragen van vergunningen

“Accountants en boekhouders worden dus meer en meer generalist. We zijn ook vaak de eerste persoon aan wie gevraagd wordt om iets in orde te brengen, zoals het aanvragen van vergunningen bijvoorbeeld en het aanvragen van subsidies. Bedrijfsleiders die in het buitenland prospectie doen voor hun bedrijf, en daar bijvoorbeeld een beurs bezoeken, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van het Agentschap Innoveren en Ondernemen”, aldus nog Eddy Valee.

Informatiesessies

Het LVAB organiseert regelmatig seminaries om haar leden te informeren over nieuwe evoluties in het beroep. “Maar zolang we niet weten of er een Brexit zal zijn en of dat een harde of een zachte exit is, kunnen we eigenlijk geen seminarie organiseren. Het blijft voorlopig in spanning afwachten wat de gevolgen precies zullen zijn. Hetzelfde geldt trouwens voor de nieuwe vennootschapswetgeving, die nog altijd niet gestemd is. Nu de regering gevallen is, zou er sprake zijn dat de wet toch wordt goedgekeurd, maar het blijft bang afwachten. Zo zijn we nog geen stap verder.”

Worst case scenario?

“Of we ons niet beter voorbereiden op het worst case scenario? Dat begrijp ik, maar dat is niet aan ons boekhouders. Wij kunnen alleen meevoelen en meedenken met onze klanten. Gaan er klanten-bedrijven failliet door de Brexit, dan zijn wij uiteraard ook een klant kwijt.”

Meer weten?

VANDELANOTTE - Rectangle202003.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials