Wat is de toekomst van de cijferberoeper?

Accountancy

Tax & accounting: uitstervend ras of evoluerende soort?

De wereld van de tax & accounting professionals staat op een kruispunt. Een kwart van de boekhouders en accountants denkt dat de helft van hun huidige werkzaamheden binnen tien jaar niet meer door mensen uitgevoerd zal worden. Zo blijkt uit de Tax Trend Catcher, een onderzoek van Wolters Kluwer.

De juiste persoon op de juiste plaats

Tax & accounting professionals hebben het steeds moeilijker om het juiste personeel te vinden. Of het nu om generalisten, dossierbeheerders of specialisten gaat, vier op de vijf respondenten gaven aan dat het ‘moeilijk tot onmogelijk’ is om daarvoor het juiste personeel te vinden. Ook de zoektocht naar nieuwe partners of collega-zaakvoerders verloopt vaak stroef: 11% vond zo iemand makkelijk, maar daar tegenover staat dat 38% geen geschikte partner vindt. Om het huidige personeel aan zich te binden, zijn de juiste arbeidsvoorwaarden van cruciaal belang. Naast autonomie, verloning, verlof en jobzekerheid weegt ook de factor flexibiliteit steeds zwaarder door.

Digitalisering in tax & accounting

Bij de meeste tax & accounting professionals  worden de werkzaamheden vandaag al voor een deel geautomatiseerd. Binnen tien jaar zal hun kantoor er nog heel wat anders uitzien, zo denken ze er ook zelf over. Een kwart van de respondenten denkt dat de helft van de huidige taken tegen die tijd niet meer door mensen zullen worden uitgevoerd.

Verdwijnt het manueel inboeken?

Het manueel inboeken van facturen is volgens de cijferberoepers een van de typerende ‘klassieke’ taken die zullen verdwijnen. Zo’n 7% van de respondenten doet dat nu al niet meer, 49% denkt daar ten laatste over vijf jaar mee te kunnen stoppen. Ook het aanbod van diensten zal aangepast moeten worden. Liefst 9 op de 10 ondervraagde zaakvoerders zijn daar nu al mee bezig. Beter en complexer advies geven, zoals persoonlijke financiële planning of businessgerelateerd advies, vervult daarin een sleutelrol. De klanten zelf zijn daarbij ook steeds beter geïnformeerd, geven de boekhouders en accountants aan.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Lees meer artikels over accountancy op KMOinsider.

Banner kmo insider  - DEF.JPG

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Brian Vintioen

Accountant en belastingconsulent bij Finum Accountants

Interessante bedrijven