banner-horitzontal.jpg

Bedrijfsovername in Wallonië versus corona: hoe is het gesteld over de taalgrens?

2020 was een speciaal jaar, op verschillende vlakken. Ook bedrijfsovernames in Wallonië ondervonden de invloed van de coronacrisis. SOWACCESS heeft als overheidsinstelling van de Waalse regering de opdracht de overdracht en overname van kleine en middelgrote ondernemingen te vergemakkelijken en geeft inzicht op de situatie in Wallonië.

Bedrijfsovername in Wallonië: wat is er mogelijk in coronatijden?

In het rapport ‘Bedrijfsoverdracht in Wallonië: overzicht van 2019 en vooruitzichten voor 2020.’ analyseert SOWACCESS (Société Wallonne d’Acquisition et de Cession d’Entreprises) gegevens uit 2019 en 2020.

Laurent Renerken, manager SOWACCESS

Laurent Renerken, manager bij SOWACCESS, geeft mee dat de coronacrisis, de lockdown en de daaruit voortvloeiende extra vrijgekomen tijd potentiële kopers aan het denken heeft gezet wat een bedrijfsovername in Wallonië betreft.

“We hebben gemerkt dat nieuwe kandidaat-kopers vrij opportunistisch handelen en zich toespitsen op bedrijven die in zwaar weer dreigden terecht te komen of al in moeilijkheden verkeerden. Het is aan ons om hen te waarschuwen dat het niet altijd makkelijker of goedkoper is om een bedrijf in moeilijkheden over te nemen, want om een bedrijf er weer bovenop te helpen, zijn er investeringen nodig. Sommige bedrijven willen de crisis te baat nemen om nieuwe markten te veroveren, of ze willen sterk groeien door overnames. Via ons netwerkplatform stelt SOWACCESS hen op de hoogte van wat er mogelijk is en welke kansen zich aandienen.”

SOWACCESS en bedrijfsovernames

Denk je aan de overname van een bedrijf? Dan moet je je huiswerk wel doen. Hoe verloopt een overname? Welke competenties zijn er nodig? En wat met het financiële plaatje? Dat zijn enkele vragen waarop je het antwoord moet weten. SOWACCESS kan je de weg wijzen naar de beste experts om je te helpen bij een bedrijfsovername in Wallonië. Dealmakers werkt nauw met hen samen.

“Het is onze missie om projectleiders, verkopers of kopers, te adviseren – ongeacht in welk stadium hun project zit. Vergelijk het met een huisarts die een eerste diagnose stelt en vervolgens doorverwijst naar specialisten. We werken samen met 170 particuliere experts die door een ethische commissie zijn goedgekeurd.”

SOWACCESS en de bedrijven streven in feite hetzelfde doel na: banenbehoud en groei. Deel uitmaken van een grotere groep is hierbij een optie om je voortbestaan te verzekeren.

Adviezen en vooruitzichten voor een bedrijfsovername in Wallonië

Hun advies aan kopers? Maak gebruik van de crisis en neem de situatie goed onder de loep. Kan het bedrijf zich aanpassen aan de crisis? Evalueer het businessmodel, optimaliseer de distributie kanalen,... Er zijn kopers die de kat uit de boom kijken wat een bedrijfsovername in Wallonië betreft en de markt in het oog houden. Een veerkrachtig bedrijf is een gezond bedrijf.

Laurent verduidelijkt:

“Het is nog te vroeg om definitieve lessen te trekken uit de coronacrisis. We bevinden ons nog steeds in een soort van noodtoestand. Wat we wel kunnen zeggen, vanuit het perspectief van het Waalse instrument voor financieringshulp SOWALFIN, is dat er nog steeds investeringsaanvragen zijn. De economie is niet stilgevallen.”

Ondanks een terugval in 2020 zit SOWACCESS qua projecten niet stil. De Week van de Bedrijfsoverdracht in Wallonië ging virtueel door en ook aan hun en nieuwe websites werd gewerkt.

Wil je meer weten over een bedrijfsovername in Wallonië of in Vlaanderen? Neem dan contact op met de experten van Dealmakers via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials