België moet fiscale R&D-stimulansen versterken om concurrentie bij te benen

- 10-04-2025
- Finance
België stimuleert innovatie bij bedrijven minder sterk dan zijn buurlanden. Dat blijkt uit The Benchmark 2025, een internationale studie van het consultingbureau Ayming. Volgens de onderzoekers biedt België minder genereuze fiscale voordelen, terwijl de administratieve afhandeling complexer is dan elders. Met deze gids kunnen bedrijven snel en efficiënt lokale fiscale R&D-voordelen vergelijken.
Grote internationale verschillen
Er bestaat geen universeel fiscaal regime voor R&D. Elk land heeft eigen wetgeving, interpretaties en beleidsmaatregelen. De internationale teams van Ayming – gespecialiseerd in R&D-financiering – brengen die verschillen overzichtelijk in kaart. De centrale vraag: hoe strijden landen wereldwijd om innovatie te stimuleren?
Vergelijking op basis van twee kernparameters
De nieuwste editie van The Benchmark vergelijkt 24 landen in Europa, Amerika en Azië, en introduceert ook een benchmark voor het IP Box-regime in 11 landen. De vergelijking gebeurt aan de hand van twee parameters:
- Generositeit: het financiële voordeel dat bedrijven kunnen terugkrijgen, uitgedrukt als percentage van hun R&D-uitgaven.
- Gebruiksvriendelijkheid: hoe eenvoudig en toegankelijk het systeem is, rekening houdend met administratie, digitale ondersteuning en procedurele duidelijkheid.
Een hoge generositeit is volgens Ayming een krachtig signaal aan investeerders. Tegelijk zorgt te veel complexiteit voor drempels, vooral bij kmo’s die moeite hebben om beschikbare middelen effectief aan te spreken.
België scoort laag op beide fronten
De Belgische scores tonen duidelijk werk aan de winkel. Kleine ondernemingen kunnen slechts 13,5% van hun R&D-uitgaven fiscaal aftrekken; voor grote ondernemingen is dat 11,3%. Ter vergelijking: Frankrijk biedt 30%, Duitsland 25% en Nederland 32%. Ook op vlak van gebruiksvriendelijkheid scoort België ondermaats: complexe administratie en juridische onzekerheid remmen innovatie, vooral bij kmo’s.
“België moet inspanningen leveren om competitief te blijven,” zegt Geert Vaerenberg, Managing Director van Ayming Benelux. “We moeten niet alleen de generositeit van de steun verhogen, maar ook inzetten op administratieve vereenvoudiging, digitalisering en doelgerichte ondersteuning voor kleinere bedrijven.”

Ook EU laat kansen liggen
De gids bevat ook aanbevelingen voor de Europese Unie. Volgens Ayming ontbreekt een geharmoniseerde aanpak. Van de 27 lidstaten hanteren er slechts 13 een IP Box-regime, telkens met andere modaliteiten. Die fragmentatie verzwakt de innovatiekracht van Europa.
“De EU moet evolueren naar meer samenwerking, kennisdeling en integratie van fiscale stimulansen binnen bredere innovatieprogramma’s zoals Horizon Europe,” aldus Vaerenberg.
China zet de toon
De kloof met landen zoals China is groot. China voert een actief innovatiebeleid met fiscale voordelen tot 200% superaftrek voor specifieke sectoren, en 25% belastingaftrek voor de maakindustrie. “China combineert fiscale steun met overheidsfinanciering en gebruikt innovatie als geopolitiek instrument,” zegt Vaerenberg.
De Verenigde Staten kampen dan weer met onzekerheid. Hun ASC-methode biedt slechts 14% voordeel, en eerdere hervormingen leiden tot twijfel bij bedrijven over de toekomst van hun R&D-investeringen op Amerikaanse bodem.

Over The Benchmark 2025
Aymings gids bevat grafieken, heatmaps en gedetailleerde landenprofielen met informatie over regelgeving, voorwaarden en fiscale voordelen. De editie 2025 bevat daarnaast vernieuwde visuals, wereld- en regiokaarten, en diepgaande toelichtingen.
Over Ayming
Ayming is een internationaal adviesbureau met meer dan 30 jaar ervaring, actief in 15 landen. Het bedrijf ondersteunt organisaties in het verbeteren van hun prestaties via extra financiële middelen. Hun expertise focust op innovatie, HR, subsidies en financiële optimalisatie.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
- Finance
Laattijdige betalingen swingen de pan uit bij Belgische bedrijven
Meer dan de helft van de facturen tussen Belgische bedrijven wordt te laat betaald. Dat blijkt uit een recente bevraging van kredietverzekeraar Atradius in de bouw-, metaal- en ...
- Finance
CapitalatWork viert 35 jaar actief vermogensbeheer en blikt vooruit...
Het jaar 2025 markeert een belangrijke mijlpaal voor CapitalatWork. De actieve vermogensbeheerder viert niet alleen haar 35-jarig bestaan, maar kondigt ook een vernieuwde direct...
- Finance
Faillissementen pieken in 2025, maar Belgische bedrijven blijven...
Hoewel het aantal faillissementen wereldwijd blijft stijgen, toont België zich opnieuw als een relatief stabiele economische speler.
Interessante bedrijven
Credendo
Finum Accountants