Besmetting corona op het werk: arbeidsongeval of niet?

Niet iedereen kan telewerken, daarom moet je als bedrijf strikte maatregelen nemen om de verspreiding van het coronavirus onder medewerkers te voorkomen. Maar wat als er toch iemand een besmetting met corona oploopt op de werkvloer? Wordt corona dan als arbeidsongeval of beroepsziekte erkend? De juristen van accountancykantoor Vandelanotte zorgden voor tekst en uitleg.

Al enkele weken nu is thuiswerken opnieuw de norm. Ten minste voor alle functies waarin dat kan. En dat is niet zonder reden: de recente cijfers tonen aan dat bijna 6 procent van het aantal nieuwe besmettingen zich op de werkvloer voordoet. Wekelijks duiken er in bedrijven nieuwe clusters op en dat worden er - ondanks de maatregelen - almaar meer.

Erkenning besmetting corona als arbeidsongeval is niet vanzelfsprekend

Besmettingen voor de volle 100% voorkomen, is jammer genoeg een utopie. Bij veel werkgevers rijst de vraag of het als arbeidsongeval wordt gezien wanneer een medewerker corona oploopt binnen de bedrijfsmuren.

Om van een arbeidsongeval te spreken, moet er aan enkele voorwaarden voldaan zijn:

  • Er moet zich een plotselinge gebeurtenis voordoen;
  • Deze plotse gebeurtenis heeft een letsel als gevolg, zoals een trauma of ziekte;
  • Het ongeval gebeurde tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst;
  • Er is een wettelijke arbeidsrelatie tussen werkgever en medewerker.

Daarin zitten twee erg heikele punten die het moeilijk maken om de coronabesmetting effectief als arbeidsongeval te zien.

#1: Hard bewijs nodig

Eerst en vooral moet een medewerker bewijzen dat hij of zij effectief besmet raakte tijdens het werk. Concreet betekent dat dat je werknemer kan aantonen wie de besmette collega is. Een vermoeden zal in dit geval niet volstaan. En daar knelt het schoentje. Je medewerker kan (en zal) in die tijd namelijk ook contact hebben gehad met andere mensen waarvan er misschien ook enkelen ziek waren.

#2: Het moet om een plotselinge gebeurtenis gaan

Daarnaast is er discussie of de aanwezigheid van een besmet persoon in dezelfde ruimte een plotselinge gebeurtenis is. Bovendien heeft een besmetting ook geen typisch ongevalskarakter.

Besmetting corona als beroepsziekte?

Daarnaast kan corona in bepaalde gevallen ook als een beroepsziekte beschouwd worden. Het verschil met een arbeidsongeval is dat er geen sprake is van een plotse gebeurtenis, maar van een langdurige blootstelling tijdens de uitvoering van het werk.

Belangrijke voorwaarde hier is wel dat COVID-19 opgenomen is in de lijst met erkende beroepsziektes. Voor de gezondheidszorg is dat nog steeds zo, voor bedrijven in cruciale sectoren en essentiële diensten enkel in de periode van 18 maart tot en met 17 mei 2020.

Wil je graag meer weten of heb je nood aan gespecialiseerd advies? Neem contact op met een van de specialisten van Vandelanotte. Dat kan via de website of het formulier hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Vandelanotte

Meer weten?

Logo Vandelanotte

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Vandelanotte

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials