Boekhouders gezocht: campagne moet beroep weer aantrekkelijk maken

Finance

Het tekort aan boekhouders en accountants in Vlaanderen was nog nooit zo nijpend. De VDAB ontving in 2022 maar liefst 4.365 vacatures… voor maandelijks gemiddeld 664 potentiële kandidaten. Acht accounting- en consultingbedrijven sloegen daarom de handen in elkaar en lanceren de ‘Accountants Van Morgen’ campagne.

Knelpuntberoep bij uitstek

De cijfers liegen er niet om: het beroep van boekhouder-accountant is sinds 2019 een knelpuntberoep en de arbeidsmarkt in accounting blijft onder druk staan. Zo is er voor elke openstaande vacature vandaag maar één werkzoekende accountant beschikbaar, vergeleken met nog bijna 5 accountants per vacature vijf jaar geleden. (bron: www.vdab.be/trendsdoc/beroepen/index.html).

De VDAB-cijfers laten een duidelijke evolutie zien met een steeds grotere vraag naar accountants (4.365 ontvangen vacatures in december 2022 vs. 1.476 in december 2018) en een steeds kleiner aanbod aan financiële profielen (maandelijks gemiddeld 664 werkzoekenden in december 2022 vs. 917 in december 2018).

Vooral kmo’s dreigen de dupe te worden van de schaarste aan financiële profielen, waardoor ze hun goed financieel bestuur op termijn mogelijk in het gedrang zien komen.

Bovendien kiezen steeds minder jongeren ervoor om accountancy te studeren – sinds 2020 daalde de instroom met 20% bij de hogescholen in Vlaanderen. Die beperkte instroom zal het acuut tekort aan financiële profielen op de arbeidsmarkt alleen maar vergroten, zeker als je weet dat de businesssector in België de volgende jaren zo’n 40.000 nieuwe jobs wil creëren.

Campagne moet tij doen keren

Daarom nemen Baker Tilly, BDO, Decupere & Partners, Moore, SBB, Vandelanotte, Van Havermaet en VGD het heft in handen en lanceren ze een campagne om het beroep weer aantrekkelijk te maken: ‘Accountants Van Morgen’.

V.l.n.r.: Sigourney Bertjens (Van Havermaet), Bart Nelissen (SBB), Yolande Kuppens (VGD), Robin Raes (Vandelanotte), Sandra Debra (Baker Tilly), Birgit Heymans (Moore), Emily Deroo (Decupere & Partners) en Mieke Loncke (BDO)


Instroom studenten verhogen

De campagne moet niet alleen het potentieel van de job schetsen, maar ook de instroom verhogen van studenten die voor accountancy kiezen. Zeven Vlaamse hogescholen en het volwassenonderwijs zetten alvast mee hun schouders onder het initiatief.

De hogescholen UCLL, PXL, Vives, Odisee, Arteveldehogeschool, AP Hogeschool en HOGENT spannen zich, samen met opleidingsspecialist SYNTRA, in om jongeren warm te maken voor een job met toekomst. Op www.accountantsvanmorgen.be kan je succesverhalen lezen en delen, openstaande vacatures inkijken of opleidingen binnen accountancy zoeken.

Ambassadeurs Bockie De Repper en de zussen Daghbouj

Niemand beter om jongeren te inspireren dan de ambassadeurs Bockie De Repper en de zussen Nour & Fatma Daghbouj. Zij stellen het stereotiepe beeld van de accountant bij in campagnebeelden en video’s over de samenwerking met hun eigen accountant.

“Een goede accountant draagt niet alleen bij aan ons succes, maar helpt ons ook onze dromen te bereiken. Jongeren moeten weten dat er superveel kansen voor hen liggen in een job die echt wel interessanter is dan ze misschien denken.” (Nour & Fatma Daghbouj)

Straffe ondernemer? Straffe accountant!

“Achter elke straffe ondernemer staat een straffe accountant,” zegt Bart Nelissen, vertegenwoordiger ‘Accountants Van Morgen’. “Met die insteek willen we vooral jongeren bereiken en hen laten kennismaken met de bijzonder gevarieerde jobinvulling van een accountant anno 2023. Want nog te vaak krijgen boekhouders een saai imago aangemeten, terwijl de accountants van vandaag echte adviseurs zijn die meedenken en meewerken aan de strategie van ondernemers. Het takenpakket omvat zoveel meer dan cijferwerk – wat telt is analyse, advies en projectie in de toekomst.”

“Door digitali­sering en automatisering verdwijnt ook veel routinewerk. Daardoor kunnen accountants zich vandaag meer buigen over de evolutie van hun klanten, waarbij ze als vertrouwenspersoon ruimte krijgen om mee te adviseren.” (Bart Nelissen, Accountants Van Morgen)

Minister van Onderwijs Ben Weyts voegt ten slotte toe: “Het blijft een enorme uitdaging om voldoende gekwalificeerde profielen voor knelpuntberoepen te vinden. Met het Vlaamse onderwijs proberen we daar op allerlei manieren op in te spelen. Op basis van nieuwe beroepskwalificaties kwamen er de voorbije jaren verschillende nieuwe richtingen bij en we maakten een studie aan het volwassenenonderwijs flexibeler door te starten met hybride (online) lesgeven. Vorig jaar investeerden we bovendien 20 miljoen euro extra in het volwassenenonderwijs, om concreet in te zetten op afstandsonderwijs, ICT-opleidingen en opleidingen voor ongekwalificeerde jongeren.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials