Correct omgaan met cultuurverschillen om flaters te vermijden (deel 1)

Als je over de landsgrenzen heen zaken gaat doen, is het belangrijk om rekening te houden met cultuurverschillen. Hou deze tips in het achterhoofd voor een succesvolle zakenreis en -relatie.

Cultuurverschillen zijn en blijven er

Even naar Italië voor een meeting of een virtuele meeting met een prospect in Azië, het kan vandaag allemaal zonder verpinken. Maar onthou: elk land heeft zijn culturele eigenheid. En daar hou je best rekening mee als je internationaal zaken gaat doen. Kredietverzekeraar Atradius wapent je alvast en geeft je enkele belangrijke cultuurverschillen mee. Je kwam, volgde de lokale gewoontes en overwon!

Cultuurverschillen uit enkele landen toegelicht

Hoe slaag je met glans voor een eerste ontmoeting met een prospect uit...

 • China

Maak direct een goede indruk door een typisch Belgisch geschenk te geven en spreek je gesprekspartner aan met de juiste titel en familienaam (ook al heb je uiteraard een tolk voorzien). Vergeet geen visitekaartjes en bekijk een visitekaartje dat je krijgt grondig voor je het wegstopt.

 • Duitsland

‘Formeel’ en ‘stipt’ zijn woorden om niet te vergeten in dit land. En hou het liefst bij Duits in plaats van Engels. Een lekker streekproduct als geschenk? Dat wordt zeker gewaardeerd.

 • India

Omhelzingen en kussen laat je best achterwege, formeel zijn is aangewezen in India. Bied een klein geschenkje aan en doe dit met beide handen om het contact op de juiste voet te beginnen. Engels met af en toe een woordje in de plaatselijke taal? Zeker doen!

 • Italië

Trek een mooie outfit aan en complimenteer ook je gesprekspartners met hun kledij. Een streekproduct cadeau geven? Dat is fijn, maar laat het dan - raar maar waar - uit hun eigen streek komen. Toon interesse in de streek en hun familie, maar hou het tutoyeren achterwege tot zij het aangeven.

 • Singapore

Hier een geschenk geven is geen sinecure: een reeks van vier of donker inpakpapier moet je absoluut vermijden. Wees stipt en ga voor Engels als voertaal. Praten over koetjes en kalfjes laat je hier best achterwege. Toon in ieder geval ook veel respect als je visitekaartjes uitwisselt.

Nog enkele vuistregels om te onthouden

 • Ga voor een rood accent in je kledij als je in Hong Kong bent. Rood brengt geluk!
 • Een zichtbare voetzool in Egypte is een belediging. Zit dus niet met je benen gekruist.
 • In Saoedi-Arabië is een thumbs up onbeleefd en weiger je best geen kopje koffie.
 • Is je gesprekspartner in Bulgarije hevig aan het knikken? Geen goed teken want vaak knikken ze daar met hun hoofd als ze ‘nee’ bedoelen.
 • Zoek in Rusland zélf het toilet en vraag niet waar het is, dat is taboe.
 • Fluisteren als iemand praat? Dat is in Polen een teken van afkeuring, je verandert dan best van onderwerp.

Hou deze tips van krediet- en cashflowbeheerder Atradius goed in het achterhoofd als je het buitenland opzoekt. Lees zeker ook deel 2 om meer te weten te komen over cultuurverschillen tijdens een business meeting.

Heb je graag meer info over een eventuele samenwerking met Atradius? Neem hier contact op of vul onderstaand formulier in.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

 • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials