Advocatenkantoor La-On voorspelt met algoritme het succes van een dagvaardiging

Debiteuren & Kredietverzekering

Het Antwerpse advocatenkantoor La-On Lawyers met een internationale expertise in incasso, heeft recent de Credit Management Innovation Award gewonnen met de technologische ontwikkeling van een algoritme dat het succes van een dagvaarding voorspelt.

Erkenning voor innovatieve aanpak

Paul Cools, Advocaat-vennoot La-On: “We willen op een transparante en efficiënte manier onbetaalde facturen innen. Technologie zoals een algoritme helpt ons om dit doel te bereiken. Zo brengen we het beroep van advocaat in de eenentwintigste eeuw."  
De technologische tool laat het advocatenkantoor toe om gerechtelijke dossiers beter te selecteren en de slaagkansen van een dagvaarding te voorspellen. Hierdoor dalen de dossierkosten voor de cliënten aanzienlijk. Het is niet de eerste erkenning voor het advocatenkantoor. In 2016 werd La-On al genomineerd tot meest innovatieve advocatenkantoor in Europa.

Analyse van dossiers door algoritme

“In de praktijk zien we vaak dat deurwaarderskosten onvoorspelbaar en niet transparant zijn. Cliënten werden geconfronteerd met hoge prefinancieringen waarvan ze niet zeker wisten of ze die konden recupereren”, legt Paul Cools uit.
Het Antwerps advocatenkantoor werkte met een wetenschapper een algoritme uit. “Door het algoritme hebben we een goed inzicht op het uiteindelijke succes van een dagvaarding. De tool helpt om dossiers die een gerechtelijke aanpak vereisen te onderscheiden van die via een minnelijke bemiddeling kunnen worden opgelost. Cliënten betalen op deze manier niet langer onnodig hoge gerechts- en dossierkosten”, beklemtoont Meester Cools.  

Oplossing voor debiteur én schuldeiser

Met het algoritme draagt La-On Lawyers een oplossing aan om het maatschappelijke probleem van de torenhoge deurwaarderskosten in België te verhelpen. “Deurwaarderskosten brengen mensen met financiële problemen vaker in nog grotere moeilijkheden dan dat ze een oplossing bieden. Het algoritme zal debiteuren met een zwakkere economische situatie eerder in de minnelijke fase houden, dan ze te dagvaarden”, licht Paul Cools toe.
De innovatieve oplossing heeft een positief effect voor zowel schuldeisers, schuldenaars als justitie. Door een strengere selectie van de dossiers worden onnodige gerechtsprocedures vermeden. Dat gegeven ontlast het overbezette justitieapparaat.

Wat is de Credit Management Innovation Award?

Het is de eerste keer dat de Credit Management Innovation Award werd uitgereikt. La-On nam de prijs in ontvangst van Prof. Ludo Theunissen, voorzitter van het Instituut voor Krediet Management. Het IvKM is een neutrale vereniging van kredietmanagers. De Award is bedoeld voor mensen en/of organisaties die met succes een innovatieproject hebben afgerond dat heeft geleid tot een aantoonbare positieve doorbraak in de manier waarop creditmanagement wordt aangepakt.

Banner web Atradius - def.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven