Hoe smoezen van debiteuren doorgronden?

Debiteuren & Kredietverzekering

De meest gebruikte uitvluchten van slechte betalers

Wanneer je achter een onbetaalde factuur aangaat en je je debiteur opbelt, dan hoor je aan de andere kant van de lijn vaak een opeenstapeling van smoezen. Laat je daar niet door verrassen en zorg voor de gepaste reactie. Welke uitvluchten hoor je zoal?

“Ik heb de factuur niet ontvangen”

Vraag je klant of hij je aanmaningen wel ontvangen heeft. Indien wel, kan je hem vragen waarom hij daar niet op gereageerd heeft. Mail hem in elk geval je factuur opnieuw door en contacteer hem onmiddellijk daarna om een betaaltermijn af te spreken. Heeft je klant geen herinneringen van je ontvangen, check dan het (e-mail)adres. Is dat correct, stuur de factuur dan opnieuw door per mail en bel je klant terug op. Was het adres fout, dan stuur je de correcte factuur opnieuw. Ligt de oorzaak van het foute adres bij de klant (geen adreswijziging doorgestuurd), dan kan je de factuur mailen en tijdens het telefonisch contact daaropvolgend een korte betalingstermijn afspreken.

“Ik heb nu geen tijd. Ik bel u terug”

Vraag je klant wanneer hij je gaat terugbellen en maak een afspraak. Noteer de datum en de tijd alsook de naam van de persoon waarmee je gesproken hebt.

“De factuur is al betaald”

Vraag je klant of hij de datum van de overschrijving, het exacte bedrag en de betalingsomschrijving kan doorgeven zodat je kan kijken of het geld op je rekening staat.

“Het computersysteem ligt plat”

Vraag je klant wanneer de computer weer zal werken en zeg hem dat je dan terug zal bellen. Blijft je klant smoezen verzinnen, dan kan je om een telefonische overboeking vragen.

“Ik ga de factuur betalen”

Vraag je klant wanneer hij het bedrag zal overschrijven en noteer de datum. Hou de datum goed in het oog. Ligt de betaaldag nog te ver in het verschiet voor je, vertel je klant dan dat je je genoodzaakt ziet om administratiekosten aan te rekenen of om de vordering uit handen te geven.

“Ik kan de factuur niet betalen”

Stel je klant een afbetalingsplan voor. Vertel hem daarbij dat dit de laatste mogelijkheid is en zet de afspraken op papier. Zorg dat dit document door je klant ondertekend wordt, en zet er mee in dat je de vordering uit handen geeft, wanneer je klant de afspraken niet nakomt.

“Mijn klanten betalen niet en daardoor kan ik ook niet betalen”

Vertel je klant dat dit heel vervelend is voor hem, maar niet relevant is voor jou en trek zijn aandacht op de gemaakte betaalafspraken.

Banner web Atradius - def.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven