Hoe werkt een kredietverzekering?

Debiteuren & Kredietverzekering

Dankzij een kredietverzekering kan je je als onderneming indekken tegen het risico op niet-betaling door je Belgische of buitenlandse klanten.

Hoe werkt het?

Tegen betaling van een premie, kan je met een kredietverzekeraar een verzekeringspolis sluiten. In ruil staat de kredietverzekeraar kredietlimieten toe en zal hij, in geval van niet-betaling door klanten, op een afgesproken tijdstip na de datum van niet-betaling, een vergoeding betalen.

Welke rol speelt een kredietverzekeraar?

 De kredietverzekeraar heeft enkele belangrijke taken:

  • Om  inzicht te bieden op de kans op wanbetaling van een afnemer, evalueert en beoordeelt een kredietverzekeraar onder meer de financiële sterkte van de afnemers. Aan de hand van een reeks parameters worden de risico’s tegen het licht gehouden.

  • Een kredietverzekeraar werkt in een eerste fase preventief om zo de risico’s op wanbetalingen te mijden.
  • Bij een wanbetaling en na afgesproken termijnen zet een kredietverzekeraar in op recuperatie: de niet-betaalde bedragen worden ingewonnen bij de wanbetalers.

  • Pas in een laatste fase, bij onvoldoende recuperatie, vergoedt de kredietverzekeraar de onderneming die zich heeft verzekerd binnen een afgesproken termijn.

Welke informatie moet de onderneming verstrekken aan de kredietverzekeraar?

 Om kredietlimieten te kunnen toestaan aan de onderneming (verzekerde), heeft een kredietverzekeraar informatie nodig over de financiële gezondheid van de klanten van die onderneming.

  • De balans en resultatenrekening, bij voorkeur op kwartaalbasis wanneer de kredietverzekeraar grote risico's heeft uitstaan;
  • Details over bestaande bancaire kredieten, waaronder de vervaldagen van langetermijnkredieten, eventuele covenantenclausules, het totaal aan toegestane kredietlijnen en of er een commitment is vanwege de bank(en).

Uit de praktijk blijkt dat een kredietverzekeraar tevens toegang heeft tot bepaalde bronnen zoals de cijfers die neergelegd zijn bij de Nationale Bank. Hij kan dus ook beslissingen nemen zonder de debiteur te moeten bevragen.

Bent up zoek naar een specialist ter zake? Klik hier.

Banner web Atradius - def.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials