Christophe Cherry, managing director Belux bij Atradius

“No-deal Brexit: 150 bijkomende faillissementen in België”

Sponsored

Op 23 juni 2016 koos de meerderheid van de Britse bevolking voor een vertrek uit de Europese Unie. Maar wat zou het betekenen voor onze Belgische bedrijven als deze Brexit zou doorgaan zonder een overeenkomst tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk? Met andere woorden: wat zijn de gevolgen van een no-deal Brexit?

Wat zijn de rechtstreekse gevolgen van een no-deal?

Dat een no-deal – of ‘harde’ – Brexit sterke effecten zou hebben op de economie, zal niet verbazen. Wat deze exacte gevolgen zouden zijn, zocht kredietverzekeraar Atradius uit in een nieuw rapport.

Op korte termijn wordt een toenemende onzekerheid verwacht, wat kan doorwegen op de economische groei van het VK, vooral door hogere inflatie en handelsfricties. Ook EU-lidstaten zouden met een lager BBP te maken krijgen, al zal dit minder zwaar doorwegen vanwege hun geringere handelsafhankelijkheid. Voor België wordt verwacht dat het BBP zou dalen met 0,3%.

Christophe Cherry (Atradius): “Toename faillissementen met 1,5 procent”

Bij een no-deal – of ‘harde brexit’ – dreigt in heel Europa het aantal faillissementen de hoogte in te schieten. In het VK zou het aantal faillissementen met maar liefst 14% toenemen. Maar ook andere landen die nauwe handelsbetrekkingen hebben met het VK, zoals Ierland, België, Nederland en Denemarken, zullen een impact zien op faillissementen.

Christophe Cherry (Managing Director Belux bij Atradius): “Concreet dreigt het aantal faillissementen in België toe te nemen met 1,5%. De afgelopen twaalf maanden gingen er in België net geen 10.000 bedrijven failliet. Een toename van 1,5% vertaalt zich zo in maar liefst 150 bijkomende faillissementen als gevolg van een harde Brexit in 2019.”

Vooral textiel-, transport- en chemische sector

Christophe Cherry: “Bij de gevolgen van een harde Brexit zien we grote verschillen tussen sectoren onderling. Met name de textiel-, transport- en chemische sector zijn het zwaarst blootgesteld.”

Zo zou de retailsector te maken krijgen met hogere inflatie, terwijl productie en de chemische sector dan weer de gevolgen zouden voelen van handelsbelemmeringen.

Meer info

Wil je meer weten over de impact van een harde Brexit op het aantal Europese faillissementen? Ontdek dan hier het volledige rapport van Atradius.

Atradius

Atradius biedt wereldwijd kredietverzekeringen, borgstellingen en incassodiensten aan via strategische aanwezigheid in meer dan 50 landen. De producten van Atradius op het gebied van kredietverzekering, borgstelling en incasso helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico’s die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet.

Wil je meer info? Stel dan uw vragen via onderstaand formulier.

Lees ook:

Meer weten?

Contactinformatie

Ook interessant

Interessante bedrijven