Due diligence verdient zeker nú de nodige aandacht

We moeten het je niet vertellen: voor iedereen en zeker ook voor ondernemers zijn het moeilijke tijden. De nasleep van de coronapandemie is nog duidelijk aanwezig, de oorlog in Oekraïne woedt nog even hard verder, om over de torenhoge inflatie nog te zwijgen. Als je in deze tijden kiest voor een overname, dan is degelijke due diligence nóg belangrijker.

Due diligence doe je niet snel tussendoor

Due diligence betekent eigenlijk ‘gepaste zorgvuldigheid’ legt Dealmakers uit. In deze woelige tijden van hoge inflatie, oorlog en zo verder is zo’n gepaste zorgvuldigheid geen overbodige luxe. Dergelijke factoren laten zich natuurlijk ook voelen als het gaat om een bedrijfsovername. Het gaat eigenlijk om een soort verzekering, je verdiept je in de risico’s, de correctheid én houdbaarheid van de cijfers. Due diligence kan je in de huidige context waarin weinig zeker is, niet snel even tussendoor doen. Het verdient de nodige aandacht.

Enkele zaken om extra onder de loep te leggen

  • Subsidies

Het is een vaststaand feit dat veel bedrijven de afgelopen jaren door de overheid werden ondersteund. Deze subsidies waren soms van die aard dat verschillende bedrijven bij het wegvallen van die subsidies nu zwaar in de problemen komen. Zorg er dus voor dat je een correct zicht krijgt op het effect van een subsidie.

  • Voorraad

Verschillende bedrijven gingen volop produceren tijdens de coronapandemie. Een grote voorraad was daarvan het gevolg. Maar kan die voorraad ook snel verkocht worden of blijft dit het beschikbare werkkapitaal onder druk zetten? Is er sprake van mooie winstmarges door het inslaan van een hoge voorraad tijdens de pandemie en het feit dat de grondstofprijzen intussen de pan uitswingen?

  • Gevolgen van de prijsstijgingen

Er zijn anderzijds ook bedrijven die geen extra voorraad hebben of zelfs hun productie hebben teruggeschroefd. Die krijgen nu te maken met bijzonder dure grondstoffen en energie. De meerkost daarvan doorrekenen aan de klant? Dat is niet zo evident en zorgt voor een zwakkere positie.

Grondige due diligence dringt zich op

Een grondig due diligence proces is dus aan de orde. Als verkoper kan je je hier goed op voorbereiden. Als het gaat om een bedrijfsovername is het de dag van vandaag bijzonder belangrijk om als koper en verkoper goed inzicht te krijgen in de situatie van het bedrijf en in welk scenario het zich exact bevindt.

Zo’n due diligence kan je trouwens ook altijd laten begeleiden door een gespecialiseerd projectmanager. Wil jij ook graag hulp als het gaat om due diligence of heb je nog vragen bij een bedrijfsovername? Neem dan contact op met de specialisten van Dealmakers via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials