banner-horitzontal.jpg
Tom Leybaert

Financiële opvolging en kredietverzekering zijn de ingrediënten voor zekerheid en een gerust gemoed

Als bedrijfsleider krijg je ongetwijfeld te maken met achterstallige facturen. De behandeling ervan vraagt veel tijd en energie en kan voor heel wat stress zorgen. Bovendien kunnen ze jouw bedrijf in moeilijkheden brengen. Een kredietverzekering en een professioneel credit management zorgen dan voor een goede nachtrust.

Een getuigenis van Tom Leybaert, zaakvoerder van Leybaert bvba, een Oost-Vlaams bedrijf gespecialiseerd in de productie van specifieke plantensoorten.

Exporteren brengt verhoogde onzekerheid met zich mee

Leybaert bvba verkoopt jaarlijks bijna 3 miljoen planten. Deze planten worden vooral geëxporteerd naar het buitenland. De plantenteler verdeelt zijn producten in 17 verschillende landen en bedient daarbij vooral grote tuincentra en retailers. Slechts 5 procent van de productie blijft op de Belgische markt. Deze situatie brengt dan ook specifieke risico’s met zich mee.

“De tijd van vroeger, toen je alle klanten kende of persoonlijk contact had met de eigenaar, die is voorbij. Heel grote organisaties kunnen heel snel veranderen van structuur. Daar heb je niet altijd zicht op. Je hebt dan ook een partner nodig om de financiële opvolging te doen en om garantie te geven.”

De aard van je product bepaalt mee de grootte van je risico’s

Omdat Leybaert 8 maanden tot 2 jaar bezig is met het telen van de producten, waardoor er vaak een enorm kapitaal aan stock op de terreinen staat, en omdat het product sterk afhankelijk is van weersomstandigheden is het een bijzonder risicovol bedrijf.

Tom Leybaert: “Die stock is de omzet van het volgende seizoen. Als die hier vertrekt wil je natuurlijk dat het verzilverd wordt in rendement, in opbrengst. De risico’s voor ons bedrijf qua investeringen zijn zodanig groot dat wij ons niet kunnen permitteren dat een van de grote partners niet zou betalen. We rekenen op Atradius om aan deze nood invulling te geven”.

Atradius inzet

Een financiële kost voor zekerheid, een gerust gemoed en nieuwe kansen

Een samenwerking met een gespecialiseerde kredietverzekeraar brengt natuurlijk een kost met zich mee. Is deze kost de slok op de borrel wel waard? Tom Leybaert vindt dit alvast wel. Hij beklemtoont dat dit ook extra kansen heeft gecreëerd voor zijn bedrijf.

“Het is verraderlijk om geen kredietverzekering aan te gaan en om het risico te lopen tot je ‘prijs’ hebt. Natuurlijk is alles afhankelijk van de mate waarin de premie een toegevoegde waarde betekent voor je bedrijf. Maar voor een bedrijf als het onze, gericht op export, ook naar meer risicovolle landen is het zeker aan te raden. Het gaat om het verschil tussen gerust slapen of niet slapen.  Bovendien zorgen het onderzoek en de opvolging ervoor dat je partnerschappen kan aangaan met bedrijven in landen waar je minder vat op hebt. Dat zorgt er dus voor dat we als bedrijf verder kunnen ontwikkelen”.

Wil je meer informatie over kredietverzekeringen of ben je op zoek naar oplossingen voor wanbetalingen? Stel je vraag rechtstreeks aan een specialist via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials