Ecco Nova

Recordaantal Vlamingen investeert via crowdlending in duurzame projecten

Financiering & Crowdfunding

Crowdlending als nieuwe, financiële investeringsvorm wint duidelijk aan populariteit in Vlaanderen. Dit jaar telt Ecco Nova, de Belgische pionier als het gaat over crowdlendingsacties, 4.500 investeerders. Liefst 70 procent, omgerekend zo’n 3.150 investeerders, komt uit Vlaanderen.

Crowdlending is een nieuwe investeringsvorm waarbij investeerders de kans krijgen om bij te dragen aan de financiering van - in dit geval - duurzame woonprojecten. Door hun investering worden ze schuldeiser van het bedrijf in kwestie en ontvangen ze in afwachting van de terugbetaling een bepaalde rente.

Twee miljoen opgehaald in paar weken

Een van de meest recente crowdlendingsacties van Ecco Nova is het nieuwe woonproject ‘Fléron’ in Luik. In dit groene woonproject komen 35 appartementen en 17 meergezinswoningen met een hoge energiekwaliteit. Op amper enkele weken tijd is daar 2 miljoen euro verzameld via crowdlending.

Lees ook: Crowdlendingplatform haalt 6 miljoen euro op om ontwikkeling te boosten

“Dit project illustreert nogmaals hoe almaar meer mensen hun weg vinden naar deze nieuwe, rendabele investeringen. Onze investeerders beschikken gemiddeld over een portefeuille van ongeveer 2.500 euro. De komende weken verwachten we nog meer nieuwe investeerders uit heel Vlaanderen,” zegt Quentin Sizaire en Pierre-Yves Pirlot, oprichter van Ecco Nova.

Grootste zonnedak in België

Ook Eneco, de grootste zonne-energieproducent van ons land, heeft al enkele succesvolle crowdlendings opgestart. Het grootste project is dat van ArcelorMittal in Gent, waar in september het grootste zonnedak van België officieel werd onthuld. Die bevat 27.000 zonnepanelen en zal jaarlijks 10.000 MWh produceren, wat overeenkomt met het energieverbruik van 2.900 gezinnen.

Een miljoen euro ophalen in zo’n korte tijdspanne, is voor Eneco een record

Dankzij crowdlending kregen zowel de werknemers van ArcelorMittal als de inwoners van Gent, Genk, Geel en Luik (de steden met een vestiging van ArcelorMittal) de mogelijkheid om mee te investeren in de zonnepanelen. Zij konden via die crowdlending voor zes jaar tussen de 250 en 1.000 euro uitlenen aan Eneco. En krijgen voor die investering een gegarandeerd brutorendement van 4 procent. In amper twee maanden tijd, vroeger dan verwacht, werd een bedrag van 1 miljoen euro behaald.

Iwein Goigne, CEO Eneco Solar Belgium: “Een miljoen euro ophalen in zo’n korte tijdspanne, is voor Eneco een record. Het bewijst dat  crowdlending populairder wordt en een fantastisch systeem is. Je kan op die manier werknemers en burgers betrekken bij duurzaamheid. En dit ook tastbaar maken door hen financieel te belonen. Dat maakt het geloof om naar een duurzamere wereld te streven, veel sterker.”

Lees meer artikels over financiering en crowdfunding

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials