banner-horitzontal.jpg

Het abc van een overname: financiering

Als je een bedrijf wil overnemen, moet er natuurlijk geld op tafel worden gelegd. In de M&A-wereld wordt er bij de financiering van een overname dikwijls gegoocheld met verschillende en vaak Engelstalige begrippen. Extra duiding is wel op zijn plaats.

Financiering van een overname: kernbegrippen

Junior debt? Earn-out? Mezzaninefinanciering? Bij de financiering van een overname kom je deze termen wel vaker tegen. Doen ze geen belletje rinkelen? Dat is heel goed mogelijk. Dealmakers helpt je door enkele kernbegrippen te verduidelijken.

Voor de financiering van een bedrijfsovername zet je natuurlijk eerst je eigen middelen in. Je kan ook beroep doen op verschillende soorten partners of co-investeerders met elk hun eigen insteek:

  • Financiële partner

Een co-investeerder (eigen vermogen en/of hybride structuren) met enkel financiële ambities. Dit gaat dan over zaken als financiële structuur, cashflow focus en creatie van aandeelhouderswaarde én met exit-strategie.

  • Operationele partner

Een co-investeerder (eigen vermogen) die op operationeel vlak toegevoegde waarde biedt zoals bv. managementvaardigheden of industriële knowhow. Dit op basis van persoonlijke of sectorgedreven ambitie.

Financiering via de bank: senior en junior debt

Bij een overname komt er dikwijls ook een bankfinanciering aan te pas. Financiële instellingen maken een onderscheid tussen 2 soorten financiering bij een overname:

  • Senior debt

Een senior debt is een schuld mét waarborg die vaak eerst wordt terugbetaald in geval van liquidatie. Die waarborg kan worden verkocht om schuldeisers terug te betalen. Het risico is dus beperkter en de intrestvoet ook lager.

  • Junior debt

Junior debt is een schuld zonder waarborg die gepaard gaat met hogere intrestvoeten door een gebrek aan zekerheid. Dit type schuld komt wat afbetaling betreft lager op de prioriteitenlijst dan andere schulden.

Alternatieven voor een financiering via de bank

Naast de bovenvermelde opties qua financiering, zijn er natuurlijk nog een aantal mogelijkheden om het nodige kapitaal voor een overname te verzamelen:

  • Vendor loan

Je kan de verkoper vragen om een gedeelte van de prijs om te zetten in een lening. De verkoper fungeert dan als bank en geeft de koper een lening. Dit noemt men een vendor loan of verkoperskrediet.

  • Earn-out

Bij een earn-out wordt een deel van de prijs bepaald en betaald na de overname. Dit uitgesteld bedrag kan veranderen in functie van de overeengekomen toekomstige resultaten (in tegenstelling tot een vendor loan). Men gebruikt hierbij een vooraf vastgelegde formule en een bepaalde termijn van enkele jaren.

  • Mezzaninefinanciering

Het gaat hier om een hybride kredietvorm (een ‘mezzanine’ betekent ook letterlijk tussenverdieping). Een mezzaninelening is een achtergestelde lening zonder waarborg die elementen van schuld en eigen middelen combineert. De rentevoet ligt hier wel hoger dan bij een klassieke banklening.

Wil jij wat het financiële luik betreft graag begeleiding van een goede M&A-adviseur? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials