banner-horitzontal.jpg
Dealmakers abc van overname

Het abc van een overname: wat is het verschil tussen verklaringen, waarborgen, vrijwaringen en kennisgevingen?

Om bij een overnameproces niets aan het toeval over te laten, wordt gewerkt met geijkte documenten die juridisch onderbouwd zijn. Daarom wordt nogal eens met dure woorden gegoocheld, die voor een niet-specialist niet altijd even helder zijn. Dealmakers – gespecialiseerd kantoor in overnamebemiddeling – licht het verschil toe tussen verklaringen, waarborgen, vrijwaringen en kennisgevingen.

Verklaring: de actuele toestand van het bedrijf

Een verklaring bevat informatie over het bedrijf, waarvan de verkoper zal garanderen dat die juist is. Met soms een uitgebreide discussie over wat “juist” betekent – is bijvoorbeeld een onvolledige vermelding nog juist als ze geen fouten bevat?

Verklaringen gaan in principe niet over toekomstige financiële prestaties, maar over feiten zoals de juistheid van de gepubliceerde cijfers, het volgen van de wetgeving, het hebben van de nodige vergunningen enzovoort. De bedoeling is dat de koper erop kan vertrouwen dat hij geen kat in een zak koopt.

Waarborgen: de garantie op juiste verklaringen

Een waarborg is de uitgewerkte garantie van de verkoper dat de verklaringen over zijn bedrijf juist zijn. Als dat niet zo blijkt te zijn, heeft de koper immers recht op een schadevergoeding. De waarborg bepaalt hoe deze schadevergoeding in de praktijk zal verlopen.

Denk dan concreet aan:

  • hoe bereken je de schade en welk bedrag kan de koper vorderen;
  • hoe verloopt de procedure om schade vast te stellen en de vordering in te dienen;
  • welke zijn de beperkingen aan de schadevergoeding, bijvoorbeeld in bedrag, in tijd of in omvang.

Vrijwaringen: vergoeding voor onzekere voorvallen

Vrijwaringen compenseren de koper voor schade die het gevolg is van voorvallen die niet gedekt zijn door de verklaringen en waarborgen.

Vrijwaringen bieden de koper een sterkere bescherming dan waarborgen omdat ze niet dezelfde regeling volgen op vlak van procedure en beperking van de schadevergoeding. Vaak worden vrijwaringen gebruikt om onzekere schade te dekken, zoals bijvoorbeeld de uitkomst van een gerechtelijke procedure.

Kennisgevingen: uitzonderingen op de verklaringen

De kennisgevingsbrief informeert de koper over specifieke afwijkingen van de verklaringen. Dit laat toe om de verklaringen in het contract algemeen te houden en de uitzonderingen in een bijlage op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een verklaring dat er geen buitenbalans verplichtingen zijn, met als uitzondering een pensioenbelofte aan een belangrijke werknemer. Deze uitzondering zal in de kennisgevingsbrief staan.

Vanzelfsprekend zullen de waarborgen door deze kennisgeving beperkt worden: een koper kan geen schadevergoeding vragen voor een feit dat hem in de kennisgevingsbrief meegedeeld werd.

Wil jij ook het abc van overnames onder de knie krijgen? Vul onderstaand informatie in!

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials