Hoe kmo’s de economische impact van de coronacrisis kunnen verzachten

Terwijl COVID-19 stilaan z’n greep op onze samenleving verliest, oogt de toekomst voor onze bedrijven onzeker. Want wat gebeurt er als de huidige steunmaatregelen verdwijnen? Wat zal de economische impact van de coronacrisis dan zijn? Zal er zich dan een gevreesd domino-effect ontwikkelen? En hoe kan je je dan beschermen tegen een verhoogd risico op wanbetalingen?

Na de maatregelen: de economische impact van de coronacrisis

“Vandaag werken veel bedrijven nog in een soort bubbel van steunmaatregelen”, zegt Country Manager Belux van kredietverzekeraar Atradius, Frederik Devooght.

“Wat er gebeurt wanneer die maatregelen verdwijnen, hangt van verschillende factoren af. Als de overheden er plots de stekker uittrekken, treedt er vermoedelijk een uitgesteld effect op van falingen die door de ingestelde steunmaatregelen op het nippertje werden vermeden. Dit effect kan echter ook een exponentiële vorm aannemen. Dit betekent dat het falen van één bedrijf een keten van problemen en falingen bij andere ondernemingen met zich zou meebrengen.

Daarom zijn we bij Atradius pleitbezorger voor een gefaseerde afbouw van de steunmaatregelen en/of de invoering van herlanceringsmaatregelen. Zo spreiden we de negatieve impact over een langere termijn en/of geven we ondernemers net voldoende zuurstof om zich te herpakken. We zien dat overheden wereldwijd, in landen waar dergelijke steunmaatregelen geïmplementeerd werden, aan zo’n scenario werken.”

Preventieve en curatieve bescherming tegen wanbetalers

Volgens Frederik Devooght kan Atradius een belangrijke partner zijn voor Belgische ondernemers om de negatieve economische impact van de coronacrisis onder controle te houden. De kredietverzekeraar beschermt kmo’s tegen wanbetalingen op twee manieren.

“Om te beginnen werken we preventief. Dit betekent dat we de kredietwaardigheid van klanten wereldwijd onderzoeken op basis van financiële en niet financiële gegevens. Als je weet dat de omzet van Belgisch bedrijven gemiddeld voor 50% uit export bestaat, is dit erg belangrijk. Om dit te kunnen doen, hebben we in de meeste belangrijke landen een kantoor. Daar spreken onze medewerkers de lokale taal en kennen ze de cultuur en wetgeving.

Wanneer er reeds sprake is van een wanbetaling aan een Belgische leverancier gaan we curatief tewerk. Dan stellen we alles in het werk om toch tot een betaling te bekomen. Opnieuw gebruiken we dan onze kennis van de markt en de lokale gebruiken om tot een maximaal en snel resultaat te komen. Lukt dat niet, dan betalen wij de Belgische kmo zodat deze niet in de problemen komt.”

Kredietverzekeringen verzachten de economische impact van de coronacrisis

Atradius is sinds jaren marktleider voor kredietverzekeringen in België en Luxemburg. Toch zijn kredietverzekeringen nog niet ingeburgerd bij kmo’s, vertelt Frederik Devooght.

“We zien dat onze kredietverzekering de economische impact van de coronacrisis effectief verzacht. Toch stellen we vast dat ons product bij de kmo’s nog niet echt gekend is. Nochtans krijgt elke onderneming die met facturatie op krediet werkt te maken met een risico op wanbetaling. Daarom focussen we vandaag ook op onze service naar deze bedrijven. We doen dit door onze producten zo beknopt en duidelijk mogelijk uit te leggen. We investeren daarvoor in digitalisering en video als alternatief voor face-to-face gesprekken.

Daarnaast ontwikkelen we producten aangepast aan de specifieke behoeften van kmo’s. We bieden al volledige pakketten vanaf € 1.150 op jaarbasis. Zo kan ook de kmo zich wapenen tegen de economische impact van de coronacrisis wanneer de steunmaatregelen verdwijnen.”

Heb jij vragen over kredietverzekeringen? Of ben je al helemaal overtuigd? Neem dan meteen contact op met een specialist van Atradius via onderstaand formulier.



Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials