Je bedrijf verkopen? Stel jezelf deze 3 cruciale vragen

Wat wil je als je jouw bedrijf verkoopt? De beste prijs, dat spreekt voor zich. Maar er speelt nog wel meer mee. Hoe zie jij de toekomst van je bedrijf, het personeel én jezelf? Bedenk vóór het verkoopproces start alvast wat jouw ideale scenario is.

Hoe mijn bedrijf verkopen?

Je bedrijf verkopen doe je niet onbezonnen. Je bedenkt voor het verkoopproces echt start best al wat voor jou het ideale scenario is wat de toekomst van het bedrijf, jezelf en je medewerkers is. De documentatie en gesprekken met kandidaat-kopers zullen gebaseerd zijn op dit scenario. Dit helder voor ogen hebben, is cruciaal voor een vlot en succesvol verkoopproces.

Je bedrijf verkopen: 3 centrale vragen

Ga je je bedrijf verkopen? Dan zijn er 3 belangrijke vragen die je jezelf kan stellen om je te helpen dit verkoopproces vlot te laten verlopen. Dealmakers somt ze op en geeft de nodige uitleg.

1. Wat wil je verkopen?

Wat je wil verkopen? Jouw bedrijf natuurlijk. Maar toch is het antwoord op deze vraag soms complexer dan het lijkt. Wat als je vastgoed hebt gekocht met je vennootschap? Of een waardevolle oldtimer? Ga je die dan ook mee verkopen? Haal indien nodig zulke zaken (vooral als het ver van de bedrijfsactiviteiten staat) uit je vennootschap zodat dit al achter de rug is als het transactieproces start.

Gaat het over ‘functioneel’ vastgoed? Dan zien kopers dit toch ook graag losgekoppeld zodat ze dit eerst een tijd kunnen huren.

2. Welke voorwaarden spelen er mee?

Hoe zie jij jouw betrokkenheid na de overname? En hoe zie je de financiering? Wat betrokkenheid betreft, kan je nog in meerdere of mindere mate een rol gaan spelen in de onderneming op jouw vraag of die van de koper. Of een familielid kan een rol gaan spelen. Zaak is dan om goed uit te klaren hoe dit zal gaan en wat je in ruil krijgt.

Ga je je bedrijf verkopen dan komt er een financiering bij kijken. Jij ziet dit waarschijnlijk anders dan de koper. Jij wilt al je geld natuurlijk direct ontvangen. Maar de koper maakt misschien wel graag gebruik van een vendor loan of een earn out.

3. Wie is voor jou de juiste koper?

Kopers kan je indelen in 3 types:

  • Strategische kopers: Dit soort koper zal waarschijnlijk met de grootste som geld over de brug willen komen omdat ze mikken op schaalvoordelen. Bijvoorbeeld concurrenten die een horizontale integratie willen of leveranciers die een verticale integratie wel zien zitten.
  • Institutionele en financiële kopers: Bijvoorbeeld family offices en private equity-spelers.
  • Management buy-out: De interne manager koopt zich in het kapitaal in. Eventueel met een extra investeerder of management buy-in waarbij een manager van buitenaf zich inkoopt.

Kan je op deze 3 vragen een helder antwoord geven? Dan sta je al een grote stap verder richting een succesvolle bedrijfsovername. Wil je je bedrijf verkopen en wens je hier nog meer info over? Neem dan contact op met de experts van Dealmakers via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials