banner-horitzontal.jpg

Mergers & acquisitions: een terug- en vooruitblik 2020/2021

Mathieu Luypaert, professor Bedrijfsfinanciering en Fusies & Overnames aan Vlerick Business School leidt het kenniscentrum over overnames. Dit kenniscentrum publiceert jaarlijks de M&A Monitor. Professor Luypaert blikt voor ons terug op een bewogen 2020 en kijkt naar de toekomst.

Mergers & acquisitions barometer: een goede voorspeller

Uit de bevraging van professionele mergers & acquisitions-begeleiders bij het begin van de lockdown bleek dat 58% in 2020 een daling van minstens 30% in het aantal overnames verwachtte.

En jawel:

“Wereldwijd komen we momenteel op jaarbasis uit op een daling van 30% ten opzichte van 2019. Het tweede kwartaal kende een terugval van 50%, maar het derde kwartaal was gunstiger. De lockdownmaatregelen waren versoepeld, en ook alle uitgestelde transacties konden ­plaatsvinden. De verschillende beperkende coronamaatregelen maken dat het moeilijk is een exact beeld te krijgen van het laatste kwartaal.”

COVID-19 versus bedrijfsovernames

COVID-19 heeft in sommige sectoren een echt bloedbad aangericht. Andere sectoren - zoals technologiebedrijven en healthcare - waren beter bestand tegen de crisis en bloeiden net helemaal op. Overnames in de horeca? Die waren er bijna niet. Maar voor ondernemingen die beter bestand waren tegen COVID-19 tekenden we in 2020 wel een heel aantal overnames op.

De verschillende vaccins die nu op de markt komen, geven weer hoop. Hoop op een normaler leven voor iedereen. En ook hoop wat mergers & acquisitions betreft. Luypaert is alvast positief:

“Ik heb geen glazen bol, maar ik denk dat we ons aan een opstoot van M&A-activiteiten mogen verwachten als de situatie tegen midden 2021 genormaliseerd zou zijn. Als het vertrouwen hersteld is bij de kopers – die meer dan genoeg cash hebben – en ze de weg vinden naar de bedrijven – die vaak nieuwe middelen nodig hebben – kan het snel gaan. Zo’n scenario lijkt mij realistischer dan een negatieve naschok.”

Volgens Luypaert is een explosieve groei qua bedrijfsovernames dus zeker een mogelijkheid. De markt van mergers & acquisitions kan weer opveren als er weer vertrouwen is en vraag en aanbod in evenwicht zijn.

Vooral bedrijven uit sectoren die het nu erg moeilijk hebben, zullen volgens Luypaert begin 2021 de interesse wekken van de kopers. De zogenaamde ‘distressed acquistions’. Die bedrijven konden nog overleven dankzij overheidssteun, maar stevenen af op een faillissement.

Ook bij Dealmakers zijn ze positief

De visie van professor Luypaert wordt bijgetreden door Philippe Craninx, managing partner van Dealmakers:

“Waar de focus van de ondernemers in het begin van de crisis lag op gezin, gezondheid en het bedrijf op korte termijn, zien we nu dat iedereen weer aandacht heeft voor de what’s next. Heel wat dossiers zitten in een laatste rechte lijn. Zodra we weer fysiek bij elkaar kunnen komen, liggen die op tafel.”

Je wil als verkoper een goed beeld hebben van de kopers van jouw bedrijf. Mergers & acquisitions, dat zijn zaken die je niet snel digitaal gaat afhandelen. Dat fysieke aspect blijft een erg belangrijke factor.

Speel jij ook met het idee van een bedrijfsovername als (ver)koper en kan je in deze onzekere tijden ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op met de experts van Dealmakers via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials