Nieuw als bonus in 2018: de winstpremie

Finance

Bonussen zijn een beloning voor behaalde doelen het voorbije werkjaar én een motivator voor het volgende werkjaar. Van 30 % van de bedienden in de privésector past de werkgever die stimulans ook toe. In 2018 mogen werkgevers aan het lijstje van mogelijke vormen van bonussen zelfs eentje toevoegen: de winstpremie.

Acerta analyseerde bij 40 000 werkgevers het bonusbeleid 2016 en 2017. “Onze bevindingen: een kleine 30% van de bedienden in de profit-sector krijgt een bonus, de collega’s-arbeiders en de werknemers in de non-profit krijgen die niet of nauwelijks. Er zijn dus nog wel wat hr-opportuniteiten, zowel wat de vorm als het toepassingsgebied betreft.” aldus Sarah Peeters, director bij Acerta.

“Tot 2017 kon de werkgever kiezen uit: de niet-recurrente bonus, de loonbonus, de warrants. Vanaf 2018 komt daar de winstpremie bij.”

Sarah vervolgt: “De winstpremie is financieel interessant, maar niet flexibel. Hij is collectief en een vennootschap moet winst maken – enkel vennootschappen kunnen hem dus toepassen.”

De bonus als troef voor een competitief hr-beleid

“Blijft wel dat de lancering van de winstpremie minstens een goede aanleiding is voor werkgevers om een bonusbeleid te overwegen en/of te herzien. De toenemende krapte op de arbeidsmarkt en de verder naar elkaar toe groeiende statuten van arbeiders en bedienden doen het beste verwachten wat de populariteit van de bonus betreft. Een goed bonusbeleid zou weleens een belangrijke troef kunnen worden voor werkgevers om hun personeelsbeleid op te krikken, zowel voor het behoud van goede medewerkers als voor het aantrekken van nieuw talent.” besluit Sarah Peeters.

Meer weten? Neem contact op met info.consult@acerta.be

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?