Onafhankelijk financieel advies bij overname: noodzakelijk én voordelig

Als ondernemer vertrouw je dagelijks op de ervaring en expertise van goede partners. Accountants, bankiers, juristen en anderen zijn van groot belang voor jouw succes. Ook wanneer je op het punt staat om je zaak over te laten aan je kinderen, management of een externe investeerder of overnemer, doe je dus best beroep op een specialist. Kris Van Deun, medeoprichter van DaVinci Corporate Finance legt het belang uit van een onafhankelijk bemiddelaar voor financieel advies bij een overdracht of overname.

Financieel advies van DaVinci Corporate Finance

DaVinci Corporate Finance geeft onafhankelijk financieel advies en begeleiding bij de verkoop en overname van familiale bedrijven en kmo’s. Volgens Kris Van Deun is dat meteen de reden waarom ondernemers hen het best inschakelen.

“Onze onafhankelijkheid in het verkoops- en overnameproces is doorslaggevend. Wij werken alleen voor onze klant. Onze focus ligt daarbij op het succespercentage van de verkoop. Onze belangen én die van onze klant zijn dus dezelfde: hun bedrijf zo vlot mogelijk verkopen aan de beste voorwaarden."

Het verschil met een accountant of bankier?

“Een grotere accountancygroep heeft vaak niet dezelfde onafhankelijkheid”, gaat Kris verder. “Tenslotte is het perfect mogelijk dat zij zowel de verkoper als koper in hun portefeuille hebben. Het spreekt voor zich dat dit kan leiden tot een belangenconflict.

Hetzelfde geldt voor een bankier. Je kan jezelf de vraag stellen hoe onafhankelijk zij kunnen bemiddelen als beide partijen bij hun klant zijn? Daarom raden wij steeds aan om een onafhankelijk overnamespecialist te betrekken bij het proces. Alleen zo’n expert op het vlak van bemiddeling kan onafhankelijk financieel advies geven en begeleiding voorzien." Zo hebben we een heel breed netwerk van accountants, revisoren en bankiers die op ons beroep doen indien één van hun klanten met een bedrijfsoverdracht geconfronteerd wordt.

Meer dan financieel advies

De expertise van DaVinci Corporate Finance reikt verder dan onafhankelijk financieel advies. Door de jaren heen bouwden Kris en zijn team een doorgedreven kennis op van de markt en hoe die voortdurend in beweging is.

"Wij hebben meer contact met de markt en daardoor ook een vinger aan de pols van de heersende waarderingsmaatstaven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een bedrijfsrevisor werken wij minder vanuit een theoretisch waarderingsperspectief. Wij benaderen een waardering vanuit een realisatieperspectief. Daarbij houden we rekening met veel verschillende factoren. Denk aan rentevoeten, rendementsverwachtingen van kopers en het aantal potentiële kopers op de markt. Een accountant of bedrijfsrevisor kan dat ook, maar zij hebben toch vaak minder gevoel van wat er echt op de markt leeft.

Tenslotte zijn, naast ons financieel advies, onze uitstekende onderhandelingsvaardigheden ook een grote meerwaarde. Wij zijn gepassioneerde dealmakers in hart en nieren en doen dit dagdagelijks waardoor we hierin uitblinken”.

Dit alles betekent natuurlijk niet dat wij accountants en bankiers het liefst aan de kant schuiven. Integendeel, we werken steeds met hen samen maar nemen wel een voortrekkersrol in het verkoopproces. Ten slotte wordt de klant het best bediend indien al zijn vertrouwenspersonen mee betrokken zijn in het proces, ieder vanuit zijn expertise”

Heb jij nood aan onafhankelijk financieel advies bij een overnameproces? Doe dan beroep op de expertise van DaVinci Corporate Finance via onderstaand invulformulier.

Lees ook:

Waarom is overnamebemiddeling onmisbaar als jij je kmo wil overdragen?

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DaVinci Corporate Finance

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DaVinci Corporate Finance

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials