KMOinsider Lunch brengt nieuwsgierige ondernemers samen rond overdracht en familiale opvolging

Overname & Overdracht

Het thema van deze KMOinsider lunch, een van de netwerkinitiatieven van KMOinsider, was ‘overdracht en familiale opvolging’. Vooraleer de om en bij dertig deelnemers hun benen onder tafel staken in het hippe interieur van Urban City in Antwerpen, legde gastspreker Eddy Verbrugge, managing director bij SDM – Valorum N.V., hen het principe van de ‘Owners Buy-Out’ uit.

Eddy Verbrugge startte zijn uiteenzetting met informatie over de trends in de overnamemarkt. Eddy Verbrugge: “Waar er in 2007 wereldwijd nog zo’n 15.500 gemelde transacties waren, goed voor ongeveer 3600 miljard dollar, zakte dit na de crisis van 2008 spectaculair. Voor 2014 noteerden we een omzet van 2.850 miljard dollar voor 14.200 transacties. Wat het aantal overnames betreft, is Europa met net geen 40% koploper tegenover bijna 32% in de V.S., maar als je de financiële waarde bekijkt, is het net omgekeerd (48,9% tegenover 24,6%). België is veel meer versnipperd en is een typische kmo-markt.”

De grotere ondernemingen hebben zich sinds de crisis terug op hun corebusiness gefocust en hun balans versterkt.

Eddy Verbrugge: “Er is momenteel veel cash bij de bedrijven en er zijn veel, vooral strategische overnames mogelijk. Maar de financieringsmogelijkheden bij de banken zijn beperkter geworden. Verkopers stellen zich ook vragen over het toekomstig rendement voor hun ontvangen cash bij verkoop.”

Leveraged buy-out

Aan de hand van enkele rekenvoorbeelden toonde Eddy Verbrugge aan dat een owner’s buy-out vandaag een goede oplossing is voor ondernemers die hun bedrijf willen overlaten. Het persoonlijk risico in hoofde van de ondernemer wordt in belangrijke mate beperkt.

Eddy Verbrugge: “Stel dat een ondernemer zijn bedrijf gewaardeerd wordt aan 100. Hij ontvangt 100 uit de verkoop waarvan hij zelf terug 20 herinvesteert in de kopende holding (NEWCO). 30 wordt ingebracht door investeerders, waardoor NEWCO 50 eigen middelen heeft. Ze leent 50 bij een bank en kan zo de overnameprijs van 100 betalen. De aandelenverhouding is nu 40% vroegere eigenaar, 60% externe investeerders. De ondernemer heeft zo 80% (100 – 20 herinvestering) van de waarde van zijn onderneming veilig gesteld en kan hierdoor zijn vermogen meer gespreid gaan beleggen. Hij heeft ook nog steeds 40% van zijn bedrijf in handen en blijft CEO en/of voorzitter van de raad van bestuur. Naar de buitenwereld toe verandert er weinig. Wanneer hij werkelijk denkt aan stoppen kan het bedrijf terug verkocht worden en de ondernemer ontvangt nogmaals 40% van de waarde van zijn bedrijf.”

www.sdm.be

190034_MSCF_ad-digital_v5.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials