banner-horitzontal.jpg

Wat zijn de kenmerken van een goede M&A-adviseur?

Er zijn tal van redenen om je zaak te verkopen. Wat je motivatie ook is, als kmo-leider is het belangrijk je door een specialist te laten adviseren. Een M&A-adviseur zorgt ervoor dat je de beste deal sluit en is een rationele stem in een vaak emotioneel geladen proces als een bedrijfsoverdracht. Maar hoe herken je een goede M&A-adviseur?

Strategisch advies voor de verkoop van je bedrijf

Nele Neyrinck (foto) is partner voor Oost- en West-Vlaanderen bij Dealmakers. Zij vertelt ons meer over de kwaliteiten die een goede M&A-adviseur kenmerken.

Kennis

“Een M&A-adviseur heeft achtergrondkennis nodig. In eerste instantie is dat uiteraard technische kennis over corporate finance. Je moet ook de structuur van de vennootschap kennen, net als het DNA van de onderneming en de sterktes en zwaktes van het bedrijf. Elke firma is anders: gaat het om een of meerdere vennootschappen? Is er vastgoed bij betrokken? Indien nodig, laten we ons bijstaan door juristen en fiscalisten. Daarnaast moet je uiteraard zicht hebben op opportuniteiten in de markt. Het gaat tenslotte om een verkoop. Aangezien we ons met Dealmakers op kmo’s richten, onderzoeken we en analyseren we die sector voortdurend en kennen we de leefwereld van ondernemers.”

Empathie

“Bij een verkoop komt psychologie kijken. Mensen verkopen hun zaak meestal maar één keer, dus er zijn veel emoties bij betrokken. Het gebeurt dat de verkoper tijdens het proces toch wil afzien van de overdracht. Anderen voelen zich dan weer aangevallen door de vragen die een kandidaat-koper stelt op basis van het informatie-memorandum. Als adviseur geef je dan rationeel advies en probeer je het proces te rationaliseren. Je hebt ook empathie nodig, want je bent de verbindende factor tussen verkoper en koper.”

Netwerk

“Als M&A-adviseur moet je beschikken over een groot netwerk van kandidaat-kopers. Dealmakers is al 20 jaar actief, dus we hebben een grote database met particuliere kandidaten en private equity-bedrijven.

Een partner gedurende de volledige overname van je onderneming

“Initieel denkt een verkoper dat een koper vinden, de grootste moeilijkheid is”, gaat Nele verder. “Maar eigenlijk begint het proces dan pas: dan wordt het technisch en kan er nog veel gebeuren. Langs de zijde van de verkoper zorgen wij voor een optimale voorbereiding om verrassingen te vermijden. Maar elk verkoopproces kent haar eigen dynamiek waarop je adequaat moet kunnen inspelen. Als er zich problemen voordoen, is het onze taak als adviseur om hun impact op de deal te analyseren en ervoor te zorgen dat ze opgelost raken.”

Een correcte marktwaarde voor je bedrijf

Tot slot wijst Nele erop dat een M&A-adviseur je een correcte prijs voor je onderneming helpt krijgen. “Kmo’s zitten vaak rond de onderhandelingstafel met grotere bedrijven en financiële spelers. Als je je niet laat begeleiden, moet je ofwel inbinden op het vlak van prijs, ofwel dreig je op juridisch vlak in de problemen te komen. Een contract is vaak tientallen bladzijden lang en een kleine clausule kan soms erg nadelig uitvallen. Wij helpen het proces structureren en zorgen ervoor dat je met vertrouwen rond de onderhandelingstafel zit.

Denk je eraan om je onderneming te verkopen? Met een specialist van Dealmakers aan je zijde verloopt het proces zonder zorgen!

Meer weten? Stel je vraag rechtstreeks via het formulier hieronder!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven