Terug naar de Goudstandaard?

Finance

De laatste maanden wordt er wereldwijd stevig gedebatteerd over een herinvoering van de Goudstandaard. In de tijd van de Goudstandaard was de wereldreservemunt, de dollar, gelinkt aan de goudprijs en dat had tot gevolg dat het in omloop zijnde geld gedekt was door iets solide. Momenteel leven we in een andere situatie en is de waarde van ons fiatgeld gekoppeld aan het vertrouwen in onze overheden, dus eigenlijk gekoppeld aan ‘lucht’. Of er terug een volledige of gedeeltelijke dekking van het ‘geld door goud’ komt is niet duidelijk, maar dat het niet verder kan zoals nu, daarover is iedereen het eens. Ondertussen zijn er een aantal partijen die reeds praktische stappen nemen.

Zwitserland

Zwitsersland was het laatste land dat de Goudstandaard ooit opgaf en misschien het eerste land dat de Goudstandaard terug invoert. Eind deze maand is er een referendum gepland waarbij men de Zwitserse Nationale Bank wil dwingen om 20% van de reserves aan te houden in goud. Indien succesvol moet de SNB de komende jaren 1.783 ton aan goud kopen. Tegelijkertijd zal de koppeling met de euro moeten worden opgegeven. De Zwitserse frank zou hierdoor één van de aantrekkelijkste munten ter wereld worden.

 

IS

Gaat een eigen munt uitgeven in de vorm van massieve zilveren en gouden munten. Met de invoering van een 100% Goudstandaard willen zij de devaluatie van de Westerse munten een handje helpen en legitimiteit verkrijgen.

 

Algemeen

In ieder geval zullen deze nieuwe ontwikkelingen, samen met China en Rusland en andere centrale banken die momenteel nooit geziene volumes fysiek goud inkopen, de fysische vraag alleen maar doen toenemen.

 

Toekomst goudprijs

Om een volledige Goudstandaard terug in te voeren in het Westen, dient de goudprijs met de factor 9 te stijgen om al het ‘papiergeld’ te kunnen dekken. Zou dit de reden zijn waarom bepaalde superbeleggers en centrale banken momenteel massaal fysiek goud en zilver kopen ?

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials