poppy©

Hoe verzeker ik me in de deeleconomie?

Verzekeringen

Steeds meer mensen stappen af van een eigen ‘aankoop’, maar delen er één: een grasmachine, een auto, een boormachine, enz. Die deeleconomie maakt handig gebruik van het internet en mobiele technologie om zich te organiseren. Maar hoe verzeker je je?

Via online platformen kunnen particulieren en bedrijven in contact komen met elkaar om goederen en diensten uit te wisselen, of beroep te doen op b.v. klusdiensten of persoonlijke assistentie. Winst maken is niet echt de drijfveer, hoewel er een vergoeding wordt gevraagd. Denk maar aan deelplatformen zoals Ring Twice, Helpper, Poppy, Cambio en Blablacar dat je ook vanuit België kunt gebruiken.
Algemene informatie over deelplatformen, hoe ze werken en hoe je er gebruik kunt van maken, vind je o.m. bij bewustverbruiken.be en autodelen.net

Hoe zit dat met de verzekering?

Als je actief bent in de deel- of platformeconomie, check je best bij je verzekeraar/makelaar of je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (‘familiale’), je brandverzekering of je autoverzekering volstaat. Steeds meer verzekeraars spelen ook met nieuwe formules in op deze manieren van delen. Voor meer informatie over de deel- en platformeconomie en verzekeringen: abcverzekering.be of bij je verzekeringsmakelaar.

Wat als je iets hebt uitgeleend via een deelplatform en het komt beschadigd terug?

Als je je spullen deelt op een onlineplatform, controleer je best samen met de gebruiker in welke staat de spullen zijn wanneer hij ze komt oppikken en wanneer hij ze terugbrengt. Op sommige deelplatforms kan je hierover afspraken vastleggen, een beschrijving van de status en foto’s voor en na maken. Als je de spullen niet of kapot terugkrijgt, moet de gebruiker ze (laten) vervangen of repareren.

Wat als de klusjesman van een deelplatform gewond geraakt?

Check met je verzekeringsmakelaar of de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voldoende uitgebreid is om in dergelijke gevallen in aanmerking te komen. Als een particulier een beroep doet op bezoldigde huishoudelijke diensten, moet hij een verzekering voor huispersoneel hebben (arbeidsongevallenverzekering).

Wat als je je auto deelt met anderen?

Als je je eigen wagen op een peer-to-peerplatform zoals Cozycar, Sharynx, Dégage, Tapazz, Drivy, Caramigo, enz aanbiedt of deelt met je buren, zijn er regels voor hoe je schade meldt, hoe je verzekerd bent, wat er gebeurt als er een boete in de bus valt of er een conflict is met iemand die je wagen gebruikt heeft. Check dit vooraf bij het platform en je kunt je ook informeren op www.autodelen.net.

Deelplatformen en de fiscus

Inkomsten uit de deeleconomie tot maximum 6.000€ per jaar zijn vrijgesteld van belastingen. Dit gunstregime geldt alleen voor belastingplichtige particulieren die peer-to-peer spullen of diensten aanbieden. Er gelden wel enkele voorwaarden. Zo mogen de inkomsten geen verband houden met een zelfstandige activiteit en moeten de dienstverlening én de inkomsten via een door het Ministerie van Financiën erkend deelplatform verlopen.  
Vind hier de lijst met erkende deelplatformen.

Foto: ©Poppy

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials