Zoek een beetje liefde

Finance

In mijn columns had ik het de afgelopen maanden vooral over cijfers en tips om je bedrijf voor te bereiden op een overname. Maar ik had het nog niet over wat misschien wel het belangrijkste element is in zo’n verkoop: liefde. En dat zeg ik niet alleen omdat het kerst is.

Voel je zelf nog liefde?

Iemand die je bedrijf wil kopen, doet dat vanuit allerlei rationele overwegingen. Daarom moet je alle cijfers goed op orde hebben en nergens losse eindjes laten slingeren. Maar zo’n koper moet ook een beetje verliefd worden op wat je bedrijf doet en op de stijl en aanpak. Op jou dus. Want jij verpersoonlijkt waar het bedrijf voor staat. En om die koper helemaal over de streep te trekken, moet jij nog steeds die passie van de begindagen uitstralen. Want dan zal de koper of investeerder veel sneller de mogelijkheden zien. Hij zal het gevoel krijgen dat er nog vanalles mogelijk is met het bedrijf dat hij zo meteen gaat overnemen. Je besmet hem dan met het vuur en de ambitie die je ook nodig had om het bedrijf op te starten. Als je dat niet meer voelt, kan je misschien beter eerst op vakantie gaan voor je aan de onderhandelingen begint. Je batterijen opladen en op een rijtje zetten waarom je indertijd zo gepassioneerd dit bedrijf uit de grond stampte.

Durf neen zeggen

Het is heel verleidelijk om meteen overstag te gaan voor de eerste overnemer met een goed bod. Maar probeer je enthousiasme toch even in te tomen. En stel jezelf ook deze keer die cruciale vraag. Voel je genoeg liefde? Heeft de koper die voor je zit, dezelfde passie als jij? Want die liefde moet er voor zorgen dat de overnemer je bedrijf verder uitbouwt, dat hij met dezelfde energie aan de slag gaat als jij indertijd. Want dat wil je toch? Dat je mensen en je bedrijf nog een toekomst hebben? Want ook dat is liefde. Dus durf “neen” te zeggen tegen een koper.

Misschien moeten we hier in het nieuwe jaar wel eens over samen zitten. Contacteer me via mail op serge.roofthooft@clearfinance.be of bel me op 03 871 97 30. Maar eerst genieten van de feestdagen.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?