La Financière de l'Echiquier - MACROSCOOP: In evenwicht

Door Olivier de Berranger, CIO, en Enguerrand Artaz, Fund Manager

De astrofysica kent het 'Lagrangepunt': de exacte plaats in de ruimte waar de zwaartekrachtvelden van twee hemellichamen, waarvan het ene in een baan rond het andere draait, even sterk zijn. Het is met andere woorden een punt in de ruimte waar hemellichamen of objecten permanent in evenwicht kunnen blijven. De toestand van de financiële markten heeft momenteel wel wat weg van die astrofysische bijzonderheid. Al twee weken wisselen stijgingen en dalingen elkaar af en worden de markten door tegengestelde krachten binnen een smalle bandbreedte gehouden. Het ziet ernaar uit dat ze daar ook in de nabije en iets verdere toekomst zullen blijven.

Op korte termijn worden beleggers heen en weer geslingerd tussen optimisme over de economische cijfers en bezorgdheid over een sterke opflakkering van de pandemie, in het bijzonder in de Verenigde Staten. De ISM-index voor de verwerkende industrie is gestegen van 43,1 naar 52,6 en de inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector is van 55,0 naar 58,4 geklommen, terwijl een daling werd verwacht. Het Amerikaanse banenrapport was ook positief: er zijn veel meer banen bijgekomen dan gedacht en de werkloosheid is gedaald. Dat zijn stuk voor stuk bemoedigende cijfers, die boven op de goede resultaten van de Europese inkoopmanagersindices van vorige week komen en de hoop op een V-vormig herstel aanwakkeren.

Tegelijk is de gezondheidssituatie zorgwekkend. Heel wat opkomende landen, onder meer India, Brazilië en Mexico, krijgen de pandemie maar niet onder controle, en in landen die tot nu toe weinig getroffen waren, zoals Japan en Australië, neemt het aantal gevallen toe. De meeste blikken zijn echter op de Verenigde Staten gericht. Met 53.000 nieuwe besmettingen vestigde het land op donderdag een nieuw record, terwijl in grote besmettingshaarden zoals Houston en Phoenix het aantal ziekenhuisopnames in de lift zit. Volgens Anthony Fauci, de arts die aan het hoofd staat van de crisiscel in het Witte Huis, is de pandemie in de Verenigde Staten opnieuw 'niet onder controle'. Daardoor schort een aantal staten de versoepeling van de lockdown op. Na Texas heeft nu ook Californië bars, restaurants en bioscopen opnieuw gesloten. In de zuidelijke staten, met name Florida en Arizona, waar de cijfers bijzonder verontrustend zijn, doemt het spookbeeld van een terugkeer naar veel strengere maatregelen op.

Ook verder in toekomst zien we die tweedeling tussen bemoedigende vooruitzichten en de vrees voor nieuwe problemen. Hoopgevend is dat het Europese herstelplan misschien wordt goedgekeurd tijdens de top van 17 en 18 juli, de Verenigde Staten mogelijk nog deze maand een tweede herstelplan van 1.000 miljard dollar introduceren en het onderzoek naar een vaccin tegen COVID-19 vordert – Pfizer en BioNTech melden positieve resultaten voor hun eerste proeven met mensen.

Bezorgdheid is er vooral over de politieke en geopolitieke ontwikkelingen. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen ongetwijfeld voor volatiliteit zorgen, in de eerste plaats omdat een zege van Joe Biden hogere belastingen in het vooruitzicht stelt. Het valt ook niet uit te sluiten dat de spanningen tussen China en de VS opnieuw oplopen. De harde hand waarmee China in Hongkong de nieuwe veiligheidswet toepast, kan aanleiding geven tot hernieuwde rivaliteit. Tot slot kunnen in het laatste kwartaal de blijvende littekens van de crisis zichtbaar worden, met faillissementen en banenverlies, ondanks de ruime steunmaatregelen van de overheden.

Zolang de zwaartekracht van al die elementen in evenwicht blijft, is er veel kans dat de markten ter plaatse blijven trappelen. Toch leert de ervaring ons dat rustige zomers op de markten een zeldzaam fenomeen zijn. Rest de vraag naar welke kant de balans zal doorslaan.

Bekijk de socials