Look & Fin: Crowdlending als alternatieve financieringsbron voor de vastgoedsector

Een nieuw record van € 12 miljoen aan financieringen verstrekt aan de vastgoedsector sinds begin 2020

Nu de voorwaarden van de banken voor financiering in het algemeen wat strenger worden, richten vastgoedontwikkelaars zich meer en meer tot crowdlending om hun financieringsmix aan te vullen. Andere groepen beschouwen crowdlending dan weer als een volwaardig alternatieve bron van financiering. De snelheid waarmee de fondsen opgehaald worden en de competitieve tarieven voor de financiering van hun eigen vermogen maken van Look&Fin voortaan een van de voorkeurspartners van de sector. 

De vastgoedontwikkelaars Fides Invest en Brody hebben onlangs respectievelijk €1,6 miljoen en €1 miljoen via Look&Fin opgehaald om het eigen vermogen van hun lopende vastgoedprojecten gedeeltelijk te financieren. Zij vormden zo de 15e en 16e vastgoedoperatie die sinds begin 2020 op het platform werden gefinancierd.

Sinds haar oprichting heeft Look&Fin zo'n 60 ontwikkelaars gefinancierd, die samen goed waren voor meer dan € 36 miljoen, waarvan bijna € 12 miljoen alleen al in de eerste drie kwartalen van 2020.

De specifieke oplossing van Look&Fin voor vastgoedontwikkelaars

Look&Fin biedt via haar platform "mezzanine-" of "junior-" financieringen aan - tot € 5 miljoen - als aanvulling op de banken. Haar tussenkomst maakt het soms gemakkelijker om een beoogde bankfinanciering te verkrijgen. Grotere groepen doen een beroep op Look&Fin om de eigen middelen die nodig zijn om diverse projecten tegelijk te ontwikkelen te helpen financieren.

Het platform kan op twee manieren een oplossing bieden:

  • Het Look&Fin-krediet komt rechtstreeks tussen bij de financiering van een project als aanvulling op de bank met bijvoorbeeld een hypotheek in tweede rang die als garantie fungeert.
  • Het Look&Fin-krediet wordt verstrekt aan een vastgoedgroep, wat 'corporate finance' wordt genoemd. Look&Fin voorziet in de behoefte aan werkkapitaal van de ontwikkelaar en neemt in ruil daarvoor vaak een hypotheek in eerste of tweede rang op onroerend goed in de portefeuille van de vastgoedontwikkelaar.

Voor ieder geanalyseerd dossier werkt het vastgoedteam van Look&Fin een oplossing uit die is aangepast aan de specifieke noden van de ontwikkelaar, in overeenstemming met de bank en afgestemd op haar vereisten.

“Kandidaten voor onze financieringsoplossing moeten in eerste instantie voldoen aan 3 selectiecriteria waarover niet onderhandeld kan worden”, vertelt François Jacquet, Head of Real Estate bij Look&Fin. “De ontwikkelaars moeten minstens 10 jaar ervaring hebben in het beheer van vastgoedontwikkelingsprojecten en minimum 5 projecten voltooid hebben, waaronder 1 project met een omzet van meer dan € 2,5 miljoen. Daarnaast eisen we ook een historische marge van meer dan 10 %.”   

Waarom richten vastgoedontwikkelaars zich tot crowdlending?

Look&Fin had in 2019 al een stijging van 30% in haar vastgoedoperaties geboekt na de invoering van een toegewijd vastgoedteam en heeft in de eerste 3 kwartalen van 2020 opnieuw een zeer sterke toename gekend. Waarom? Omdat crowdlending inspeelt op de problematiek van de vastgoedontwikkelaars: het goede beheer van hun eigen vermogen.

1) Economische context: aanscherping van de bankvoorwaarden

De toenemende interesse naar crowdlending door vastgoedontwikkelaars is de afgelopen maanden sterk versneld door de economische context die we doormaken. Banken scherpen hun kapitaalvereisten aan en zijn daarom voorzichtiger geworden met hun kredietpolitiek.

2) Meer eigen vermogen

Crowdlending maakt het voor vastgoedprofessionals mogelijk om een beroep te doen op particuliere investeerders om de financiering van een project af te ronden of om de schuld van een lopend project te herstructureren. Het Look&Fin-krediet kan hun eigen inbreng aanvullen waardoor ontwikkelaars eigen vermogen kunnen vrijmaken om andere projecten op te starten of diverse projecten tegelijk uit te voeren.

3) Zeer snelle toekenning van de fondsen

Look&Fin verbindt zich ertoe om haar kredietbeslissing binnen de 3 weken uit te voeren, een zeer snelle termijn voor vastgoedontwikkelaars. De fondsenwervingen op het platform worden meestal in slechts enkele seconden afgerond nadat het dossier wordt geopend.

4) Competitieve rentevoeten

Door garanties in eerste rang te vragen kan Look&Fin zeer aantrekkelijke rentevoeten van 2 tot 3% aanbieden. Wanneer bijvoorbeeld een hypotheek in tweede rang wordt genomen, vraagt Look&Fin een rentevoet van ongeveer 6%. Deze rentevoet weerspiegelt het risico van het dossier en voldoet aan de eisen van de beleggers die een eerlijk rendement willen voor het risico dat ze dragen.

Vastgoed, een veilige haven voor spaarders

Aangezien de dossiers die online worden gezet in slechts enkele seconden worden gefinancierd, is het duidelijk dat de beleggerscommunity van Look&Fin ondanks de economische context sterk gemobiliseerd blijft.

Als belegging houdt vastgoedcrowlending op zich al een gediversifieerde onderliggende waarde in (profiel van de ontwikkelaar, type transactie, regio/land, enz.). Het biedt een gemiddeld historisch rendement van 7,7% bruto per jaar na aftrek van defaults via Look&Fin.

"De garanties en zekerheden die in het kader van de dossiers worden toegekend, bieden enige veiligheid voor de investeringen van de beleggers, waardoor zij hun risicobeheer beter onder controle kunnen houden. Op heden is 38% van de dossiers in deze sector terugbetaald met een zeer laag wanbetalingspercentage van 0,11% in termen van bedragen”, voegt François Jacquet toe.

Bekijk de socials