Met TheGreenShot kunnen filmcrews hun koolstofvoetafdruk verkleinen!

TheGreenShot wil 1 miljoen euro inzamelen om zijn innovatie te lanceren die in real time de koolstofimpact van elke filmuitgave berekent en de budgetten van de producenten opvolgt

De Brusselse start-up TheGreenShot maakt zich op om zijn fintech-innovatie voor de filmsector te lanceren. De gelijknamige app, ontwikkeld met eigen middelen, maakt het mogelijk om zowel de productiekosten van de filmopnames onder controle te houden als hun koolstofvoetafdruk te verkleinen. Er loopt momenteel een fondsenwerving met als doel 1 miljoen euro in te zamelen om de app op de markt te brengen en verder te ontwikkelen.

Max Hermans, medeoprichter en COO van TheGreenShot, is location manager van beroep, dit betekent dat hij instaat voor de logistieke opvolging van de opnames. Hij heeft zich tot taak gesteld het leven van de technische filmcrews te vergemakkelijken en hun milieu-impact te beperken.

“Ik vind dat we de filmsector duurzamer moeten maken. Om ecologische filmopnames te maken, moet iedereen zich bewust zijn van de uitstoot die hij genereert. En dat kunnen we bereiken door met name een link te leggen tussen de kosten en de koolstofvoetafdruk. Je moet weten dat hoewel we dankzij de technologie ongelofelijke special effects kunnen creëren in films, het beheer achter de schermen nog nauwelijks gedigitaliseerd is”, zegt Max Hermans.

TheGreenShot maakt het dagelijks leven van filmcrews makkelijker en laat hen toe bewuste keuzes te maken om hun milieu-impact te verlichten.

Praktisch gezien kunnen ze bijvoorbeeld heel eenvoudig hun gepresteerde uren en onkostennota’s invoeren op hun smartphone. De gegevens worden vervolgens gekoppeld aan elk individueel contract (want er zijn tal van sectorspecifieke clausules), aan het sociaal secretariaat dat de loonfiches opstelt en aan een functie die de koolstofimpact berekent. Een enorme tijdswinst voor iedereen, met een unieke invoer.

De productieverantwoordelijken kunnen op een dashboard in real time de uitgaven en de koolstofbalans van elk element van de film raadplegen. Ook een rapportering per regio of land is erg handig met betrekking tot de subsidies en Tax Shelter.

Op milieuvlak “kunnen we de juiste reflexen aanleren omdat we de koolstofimpact en de kostprijs van elke maatregel nu kunnen visualiseren via TheGreenShot. Waarom bijvoorbeeld een stroomgenerator laten leveren als we kunnen aansluiten op het lokale elektriciteitsnet? In de rubriek ‘Tips of the day’ geven we tips om de impact van de filmopnames te verminderen. De app is ook gekoppeld aan een adresboek van allerlei ‘groene’ leveranciers om aan te zetten tot een lokale en duurzame consumptie tijdens de opnames”, voegt Max Hermans eraan toe.

Groot succes op het Festival van Cannes

Na 2 jaar ontwikkeling werd de app TheGreenShot getest op 4 films, waaronder Annette van Leos Carax, met Marion Cotillard (uitgebracht op 20 oktober in België).

“We hebben onze app met succes getest tijdens de opnames van de film Annette van Leos Carax waarvoor ik location manager was. De film werd voorgesteld op het Festival van Cannes 2021 en zo kregen we ook de kans om TheGreenShot voor te stellen aan Europese en Amerikaanse producenten. Er was heel wat interesse en we kregen bijna 150 vragen om informatie!”, vertelt Max Hermans enthousiast.

Genomineerd voor de ‘makers & shakers Awards 2021’

TheGreenShot is een van de 6 genomineerden voor de ‘makers & shakers Awards 2021’, in de categorie ‘Production Tech Innovation’. De prijsuitreiking vindt plaats in Londen op 8 december. https://makersandshakersawards.com/live/en/page/home

Details over de lopende fondsenwerving

Doel: 1 MEUR

Enkel voor gekwalificeerde beleggers: minimuminvestering van 100.000 EUR

Afsluiting: eind 2021

Gebruik van de fondsen: commerciële ontwikkeling, technologische ontwikkelingen en toepassing van de app in andere activiteitensectoren.

Bekijk de socials