1 op 4 werkgevers wil van flexibele verloning prioriteit maken

HR

Werkgevers zijn enthousiast over de mogelijkheid meer flexibiliteit in hun loonbeleid te integreren: 1 op 4 wil er zelfs prioriteit van maken in de komende twee jaar, zo blijkt uit een enquête van Acerta. Dit speelt in op de vraag van werknemers, die niet langer tevreden zijn over hun verloning en de opbouw van hun verloningspakket.

Zo’n 8 op 10 werknemers is al langer voorstander van het invoeren van flexibele verloning, waarbij ze kunnen kiezen over de invulling van hun compensatiepakket. Dit enthousiasme wordt nu ook gedeeld door werkgevers, zo blijkt uit een enquête van Acerta bij 415 CEO’s. Meer dan 6 op 10 werkgevers vindt het belangrijk dat hun werknemers de mogelijkheid hebben om te kiezen in de samenstelling van hun loonpakket, en meer specifiek de verhouding tussen loon, vrije tijd, mobiliteit en extralegale voordelen. “Mooi dat de vraag van werknemers nu ook geëchood wordt door werkgevers.”, aldus Sarah Peeters, Director Acerta Consult.

Individuele versus collectieve prestaties

Ook wil 1 op 4 werkgevers werk maken van een variabele verloning in functie van de individuele of collectieve prestaties. Werknemers stemmen hiermee in: 60% meent dat er momenteel geen rekening gehouden wordt met hun individuele prestaties. Zo’n 73% wil hier verandering in brengen. Wanneer de respondenten gevraagd wordt of ze hun verloning ook willen laten afhangen van een collectief resultaat, is de respons eerder aarzelend: de helft van de werknemers heeft minder vertrouwen in het bedrijfsresultaat dan in hun eigen prestatie. “De verklaring is simpel: je hebt als werknemer niet altijd een grote impact op het collectieve bedrijfsresultaat, terwijl je eigen prestaties natuurlijk volledig door jezelf bepaald worden.”

De tijd is rijp

“Toch kunnen werkgevers best al de eerste stappen richting flexibele verloning zetten. Ze verhogen immers het engagement en creëren een positieve bedrijfsatmosfeer”, besluit Sarah Peeters.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?