Furbo-Leaderboard_Updated.gif

10 tips om de ergonomie én productiviteit op het werk te verhogen

HR
Ergonomie is de wetenschap die de relatie van de mens tot zijn omgeving bestudeert. Het komt voor in ons dagelijkse leven, maar is vooral gekend in werksituaties. Ergonomie is afgeleid van de Griekse woorden ‘ergon’ (werk) en ‘nomos’ (wet). Maar wat is nu precies het belang van ergonomie in de werkplek?

Ergonomie helpt “kantoorsyndromen” te vermijden

Een ergonomische werkplek verzekert je dat je werknemers optimaal kunnen werken door de zogenoemde ‘kantoorsyndromen’ te vermijden. Hieronder verstaan we onnodige werkgerelateerde klachten of ziektes. Licht, zuurstof, temperatuur, geluid en visuele prikkels hebben allemaal invloed op onze concentratie, vermoeidheid en kans op ziektes of klachten. Daarom is een ergonomische werkplek erg belangrijk.

Wat is een ergonomisch ingerichte werkplek?

Onder een ergonomisch ingerichte werkplek verstaan we een werkplek waarbij het meubilair en de hulpmiddelen aangepast zijn aan de individuele behoeften, lichaamsmaten en werkzaamheden van je werknemers. Bij een beeldschermwerkplek denken we aan: een tafel, stoel, beeldscherm, toetsenbord en muis. Aanvullend, eventueel een voetsteun, laptop- en documenthouder.

Waarom is het belangrijk om dergelijke werkplek te creëren?

  • Je vermindert de risico’s op blessures en verzuim.
  • Je moedigt je werknemers aan om een juiste ergonomische houding aan te nemen.
  • Je verhoogt het welzijn en de productiviteit van je werknemers.

Door de ergonomie in je werkplek te verbeteren, hebben zowel je onderneming als werknemers er baat bij. Via eenvoudige aanpassingen verhoog je het comfort van je werknemers én tevens hun productiviteit.

Tips om de ergonomie én productiviteit op het werk te verhogen

#1 Juiste positie van je hoofd

Staat je hoofd naar voren gekanteld? Dat betekent dat je hoofdpositie verkeerd is Probeer je hoofd recht boven je schouders te houden.

#2 Juiste schermhoogte

Zet je scherm op de juiste hoogte en plaats je toetsenbord hier recht voor. Als je hoofd recht boven je schouders staat, dan mag de bovenkant van je scherm niet boven ooghoogte komen.

#3 Muis en toetsenbord

Zorg dat je muis in de buurt van je toetsenbord staat. Anders moet je te ver reiken om je muis te bedienen. Dat is niet de bedoeling. Wanneer je te ver moet reiken, zal je te veel druk uitoefenen op je schouders.

#4 Ondersteun je armen

Zorg dat je armen te allen tijden goed worden ondersteund. Hierbij kan een ergonomische bureaustoel met verstelbare leuning je prima helpen.

#5 Schaf een headset aan

Heb je een baan waarbij je veel moeten telefoneren? Dan is een headset een goede aankoop.

Photographer: Tomasz Gawłowski | Source: Unsplash

#6 Hang niet te ver voorover

Het is belangrijk dat je nooit te ver voorover hangt. Je zorgt er best voor dat je computer en andere documenten dichtbij liggen. Als iets niet dichtbij ligt, schuif dan je bureaustoel er dichterbij.

#7 Zit niet te dichtbij je bureau

Hierboven zeiden we reeds dat het belangrijk is om dichtbij je bureau te zitten. Weet wel dat het niet de bedoeling is dat je te dichtbij gaat zitten. Als je dat wel doet, krijg je gauw last van je ogen. Zorg er dus voor dat je beeldscherm minstens buiten armbereik blijft.

#8 Gun je ogen en lichaam rust

Het is nooit goed om een hele dag naar je beeldscherm te kijken. Kijk daarom eens in de verte, zodat je je ogen rust geeft en irritatie voorkomt. Voorts heeft voldoende rechtstaan of bewegen een positief effect op je concentratie en creativiteit. Daarnaast vermindert het je lichamelijke klachten. Ga bijvoorbeeld ieder halfuur eens rechtstaan.

#9 Kies de juiste locatie voor je beeldscherm

Zorg dat je beeldscherm niet voor een fel raam of felle achtergrond staat en vermijd lichtweerkaatsing op je beeldscherm. Ook dat kan irritatie aan je ogen veroorzaken.

#10 Laat je voeten niet hangen

Plaats je voeten goed op de grond (zorg ervoor dat je dat kan doen) en laat ze zeker niet hangen. Kunnen je voeten niet goed op de grond staan? Verlaag dan je bureaustoel, beeldscherm en toetsenbord. Je kan gebruik maken van een voetsteun.

Gezocht: ergonomische kantoorstoelen

Ben je op zoek naar ergonomische kantoorstoelen? Bij onze partner Wilkhahn vind je voor ieders wat wils.

Gezocht: ergonomisch kantoormeubilair

Op zoek naar ergonomisch kantoormeubilair? Onze partner Kinnarps BeLux biedt je een ruim assortiment.

Lees meer:

Aan je bureau werken zonder lichamelijke klachten? Volg een workshop ergonomie (en ontdek hier alvast drie tips)!

Til een werkplek naar een hoger niveau met ergonomisch Scandinavisch designmeubilair

Met deze tips maak je van je kot een productieve werkplek

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials