Aandeelhouderswaarde laten groeien in familiale vrede

HR

In goede familiebedrijven versterken bedrijf en familie elkaar. Hiervoor is goede communicatie tussen alle betrokken familieleden belangrijk. Goed overleg en elkaar begrijpen is niet alleen nodig bij overdracht of op crisismomenten: het zou een continu aandachtspunt moeten zijn gedurende de hele levensloop van een familiebedrijf. 

Discussies uit de weg gaan leidt op termijn tot ruzie en lagere aandeelhouderswaarde

Het vermijden van diepgaande gesprekken en het uitpraten van meningsverschillen kan leiden tot:

-Struisvogelpolitiek. Om de vrede te bewaren, worden er geen grote beslissingen genomen, waardoor de aandeelhouderswaarde daalt.

-Verzuiling. Het bedrijf wordt onder familieleden verdeeld in quasi-onafhankelijke entiteiten. Door gebrek aan kruisbestuiving en een overkoepelende strategie gaan kansen verloren.

-Interne verdeeldheid. Een deel van de familie verwerft meer macht of doet méér werk. Familieleden kunnen zich buiten spel gezet of misbruikt voelen als er geen consensus is over aandeelhouderswaarde, dividenden, management vergoeding, strategie .

Het resultaat is: Onbenutte kansen en ook frustratie, ruzie en in het ergste geval verbroken familiale relaties (wat men juist wilde voorkomen!).

 

Een vertrouwenspersoon helpt

Families zijn vaak terughoudend om hulp te vragen voor dit delicate onderwerp. Een relatie met een vertrouwenspersoon moet groeien op basis van discretie, eerlijkheid (ook als de boodschap moeilijk is), onpartijdigheid en inzicht in mensen en zakelijke materie. Meestal zijn meerdere gesprekken nodig om tot een samenwerking te komen. Maar eens de klik er is, kan een vertrouwenspersoon een cruciale rol spelen om bedrijf en familie tot zelfinzicht te laten komen, verstoorde relaties vlot te trekken en de familie tot noodzakelijke besluiten te doen komen.

 

Smart Kameleon

Met een ondernemersachtergrond en ervaring in personal coaching en de financiële sector hebben Henriëtte Horoba en Eric Spliet – in het echte leven ook een koppel – een unieke achtergrond om uw vertrouwenspersoon te kunnen zijn. Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?