Acerta: Wacht u met applaus of kritiek tot het jaarlijkse functioneringsgesprek?

HR

Peter Tuybens, Director Talent Development bij Acerta, geeft graag wat tips mee voor het jaarlijkse evaluatiegesprek.

Meteen feedback

Uitspraken als “weet je nog toen jij dat deed”, maken van een functioneringsgesprek een afrekening, niet een manier om samen vooruit te gaan. Dat soort feedback heeft geen plaats op een functioneringsgesprek. Hiervoor zou elke werkgever een systeem van continue feedback moeten hebben.

Feedbackward en feedforward

Door vooruit te blikken op het vervolg van de samenwerking verlaat de werknemer met meer positieve energie het functioneringsgesprek dan bij het binnenkomen. Dit kan zowel aan de leidinggevende als aan de medewerker perspectief bieden: de meest zinvolle feedforward is namelijk tweerichtingsverkeer. Ook het functioneren van de leidinggevende zou op zo een gesprek meer kans moeten krijgen dan vandaag.

Onderdeel van een goed performance management

Functioneringsgesprekken zouden eerder demotiverend werken. Concrete feedback hoort namelijk thuis in een beleid van directe en continue evaluatie. Toch hoeft dat geen reden te zijn om het functioneringsgesprek af te schaffen. Een gepland moment om onder vier ogen doelen en realiteit te vergelijken en vooral om samen vooruit te kijken, heeft in de relatie werkgever-werknemer wel degelijk zijn plaats. Maar dan als een van meerdere elementen van een goed performance management.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?