Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Bijna kwart werknemers worstelt sinds corona met werk-privébalans

HR

Nood breekt wet tijdens de coronacrisis en heel wat werknemers werken harder dan voor de pandemie. Dat had duidelijk gevolgen voor hun werk-privébalans. De kunst blijkt het naadloos in elkaar laten overvloeien van werk en privé. Werknemers die hierin slagen zijn opvallend gemotiveerder, gelukkiger en meer tevreden dan zij die werk en privé strikt gescheiden houden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van HR-specialist Tempo-Team in samenwerking met de KU Leuven bij ruim 2.500 werknemers en 505 werkgevers in België.

Wie tijdens de coronacrisis meer uren heeft gewerkt dan normaal (35%) is opvallend minder tevreden over de balans tussen werk en gezin, dan de werknemers waarbij niets veranderde aan hun werkritme.

Helft vindt goed evenwicht

Algemeen vindt bijna de helft van de werknemers een goed evenwicht tussen werk en privé (43%).

“Een goed werk-privé evenwicht is niet alleen belangrijk voor de werknemer maar ook voor de werkgevers. Een goede balans heeft immers een positieve impact op retentie. Werknemers waarbij de verhouding tussen hun persoonlijk en professioneel leven niet goed zit, staan vaker open voor een nieuwe job bij een andere werkgever dan werknemers die er wel tevreden over zijn”, licht Prof. Anja Van den Broeck van de KU Leuven toe.

Overlap werk- en privéleven geeft meer werkplezier

Werknemers bij wie de grens tussen werk en privé vervaagde, geven opvallend vaker aan productief te zijn en meer tevreden over hun jobinhoud dan hun collega’s die de twee strikt gescheiden houden. Daarnaast zijn ze ook opvallend gemotiveerder, ervaren ze meer werkplezier en zijn ze gelukkiger.

Wim Van der Linden, Tempo-Team: “Het vervagen van de grens tussen werk en privé is niet voor iedereen de oplossing. Van belang is dat de werkgever én het privéleven de mogelijkheid en ruimte bieden om werk en privé af te stemmen op de wensen van de werknemer.”

Beter evenwicht met manager als coach

Ook de managementstijl heeft een impact op de werk-privébalans van werknemers. 80% van de werknemers met een coachende manager die vertrouwen geeft, zijn gelukkig met hun werk-privé evenwicht.

Zo zijn werknemers met een coachende leidinggevende die hen vertrouwt, bekommerd is om hun welzijn en die structuur geeft in de taken, meer tevreden met hun work-life balans dan werknemers wiens baas dat niet doet.

Ook managers die hun medewerkers hybride laten werken, zowel thuis als op kantoor, en die onderhandelen over de aard van het werk hebben een positief effect op het evenwicht werk-privé. Op die manier hebben werknemers meer flexibiliteit over hun werkuren.

Maar er zit een addertje onder het gras. Werknemers die thuis vaak overwerken zijn veel minder tevreden over hun werk-privébalans dan hun collega’s die dat op kantoor doen. Bovendien zijn werknemers die thuis na de werkuren doorwerken, doorgaans vaker actief op zoek naar een nieuwe job dan de overwerkers op kantoor.

“Als je als manager wil waken over de werk-privébalans van je werknemers, kan je maar best zelf het goede voorbeeld geven. Wil je bijvoorbeeld dat je medewerkers tijdens hun vakantie niet kijken naar of reageren op e-mails, dan moet je dat als leidinggevende ook niet doen. Medewerkers kopiëren namelijk – bewust of onbewust – het gedrag van hun manager. Het is belangrijk om onderling goede afspraken te maken. Dat is een eerste stap om ervoor te zorgen dat werknemers echt loskomen van hun werk wanneer ze de werkvloer verlaten of hun laptop dichtklappen”, besluit Wim Van der Linden.

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials