Cafetariaplannen winnen terrein: vooral arbeiders en vrouwen tonen nieuwe voorkeuren

- 25-04-2025
- HR
De interesse in flexibele verloning via cafetariaplannen zit stevig in de lift. Dat blijkt uit recente cijfers van HR-dienstverlener SD Worx. Meer dan 100.000 Belgische werknemers maken vandaag gebruik van zo’n plan via het platform van SD Worx. En opvallend: de grootste stijging komt van arbeiders, die duidelijk de weg vinden naar voordelen op maat.
Van eindejaarspremie naar smartphone of fiets
Een cafetariaplan geeft werknemers de mogelijkheid om een deel van hun loonpakket zelf samen te stellen. In plaats van klassieke cashverloning – zoals een bonus of de dertiende maand – kunnen ze kiezen voor andere voordelen: van een bedrijfsfiets tot een aanvullende hospitalisatieverzekering. Ook extra vakantiedagen, mobiliteitsoplossingen en pensioensparen behoren tot de opties, afhankelijk van wat de werkgever aanbiedt.
In sommige sectoren, zoals de metaalsector (PC 111 en 209), mogen werknemers sinds 2024 zelfs een deel van hun eindejaarspremie omzetten. Het biedt hen de kans om de verloning beter af te stemmen op hun noden of levensfase.
Arbeiders ontdekken de voordelen
Wat uit de nieuwe analyse van SD Worx vooral naar voren komt, is de opmerkelijke toename van arbeiders die gebruikmaken van flexibele verloning: +47% in vergelijking met vorig jaar. Ter vergelijking: bij bedienden is de groei +29%. Ook meer werkgevers met arbeiders kiezen ervoor om cafetariaplannen aan te bieden (+32%).
Hoewel bedienden nog altijd het grootste aandeel hebben (94%), groeit het aandeel van arbeiders gestaag: van 5 naar 6% van het totaal. “Het is een positieve evolutie dat ook meer arbeiders toegang krijgen tot deze vorm van verloning,” zegt Tine Vinck, verantwoordelijke voor het Flex Income Plan bij SD Worx. “Zo kunnen ook zij keuzes maken die aansluiten bij hun persoonlijke situatie.”
Multimedia boven pensioensparen
De top vijf van populairste voordelen kent weinig verrassingen, maar de volgorde is wél gewijzigd. Voor het eerst staat multimedia – denk aan tablets en smartphones – bovenaan. Daarmee wipt het nipt over pensioensparen, dat jarenlang het populairste voordeel was. Op plek drie komen de aanvullende hospitalisatieverzekeringen, die voor het eerst extra vakantiedagen voorbijsteken.
De top vijf wordt vervolledigd door de fiets als vijfde meest gekozen voordeel. De wagen, jarenlang een vaste waarde, valt net buiten de top vijf.

Verschillen tussen arbeiders en bedienden
De voorkeuren tussen arbeiders en bedienden lopen deels uiteen. Arbeiders kiezen vaker voor mobiliteitsvoordelen, zoals een fiets of auto. Bedienden hechten meer belang aan pensioensparen en extra vakantiedagen. Wat ze wél gemeen hebben, is hun waardering voor multimedia en aanvullende hospitalisatieverzekeringen. Bij beide groepen staat multimedia op twee en hospitalisatieverzekeringen op vier.
Gender speelt ook een rol
Niet alleen functie, maar ook geslacht beïnvloedt de keuzes. Mannen tonen meer interesse in de fiets (11%), terwijl vrouwen meer waarde hechten aan extra vakantiedagen (13%). Pensioensparen en multimedia zijn bij beide geslachten de topfavorieten, elk goed voor zo’n 14 à 15%.
Gezondheidsverzekeringen zijn voor vrouwen belangrijker (12%) dan voor mannen (11%). De auto sluit bij vrouwen de top vijf af (8%), terwijl bij mannen de fiets die plaats inneemt. De voorkeuren onderstrepen dat verloning steeds persoonlijker wordt ingevuld.

Werkgevers bouwen hun aanbod stapsgewijs uit
Werkgevers starten meestal met een beperkt aanbod aan voordelen, vaak met de focus op mobiliteit. "Dat is logisch," zegt Tine Vinck. "Veel werkgevers willen hun wagenpark verkleinen of milieuvriendelijker maken. Een cafetariaplan is een uitstekende opstap richting een breder mobiliteitsbudget, dat vooral jongeren onder de 35 aanspreekt – zij gebruiken het bijvoorbeeld om huur of woonlasten mee te dekken."
Voordelen verschuiven licht in 2024
Wanneer we rekening houden met het aanbod dat effectief beschikbaar is voor werknemers, zien we enkele kleine maar betekenisvolle verschuivingen:
- Auto: licht dalend in populariteit, van 28% in 2023 naar 27% in 2024.
- Multimedia: stijgt van 23% naar 25%.
- Extra vakantiedagen: stijgen eveneens, van 21% naar 24%.
- Pensioensparen en hospitalisatieverzekeringen: beide maken een sprong vooruit, naar respectievelijk 22% en 21% (tegenover 20% en 17% in 2023).
- Fiets: groeit licht van 13 naar 14% – één op zeven werknemers kiest dus effectief voor een bedrijfsfiets.
Flexibiliteit als sleutel tot motivatie
De cijfers tonen aan dat flexibiliteit in verloning geen modewoord is, maar een blijver. “Verloning is geen ‘one size fits all’,” besluit Vinck. “Het cafetariaplan biedt een antwoord op persoonlijke noden en voorkeuren. Het feit dat steeds meer werknemers, ook arbeiders, zelf kunnen kiezen hoe ze hun verloning invullen, is een belangrijke stap richting meer engagement en motivatie op de werkvloer.”
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
- HR
Alles wat je moet weten over AI in kmo’s, maar nooit durfde te vragen
Christophe Benoit, onderzoeker bij het Kenniscentrum Artificiële Intelligentie van de Erasmushogeschool Brussel, laat er geen twijfel over bestaan: artificiële intelligentie is ...
- HR
Teambuilding op één locatie? Kinepolis en Funkey maken het kmo’s...
Kinepolis Business en Funkey slaan de handen in elkaar voor teambuilding op één locatie. Van presentatie tot funactiviteit: bedrijven krijgen een totaalervaring zonder gedoe, me...
- HR
Werkgevers weten dat vergrijzing komt, maar doen (bijna) niets
De vergrijzing van de beroepsbevolking is allang geen voorspelling meer, maar dagelijkse realiteit. Toch blijven Belgische bedrijven opvallend passief.
Interessante bedrijven
ibizz