De loonnorm voor 2017-2018 is een feit

HR

Uw werknemers hebben van de nieuwe loonnorm wellicht dit onthouden: ze krijgen 1,1 % opslag. Maar zo eenvoudig is het niet. En u bent wel degene die de norm nu ook correct én motiverend in loon moet zien om te zetten. Gelukkig hoeft u dat niet alleen te doen. Dirk Wijns, director bij Acerta Consult, licht toe.

Vanwaar die marge voor opslag van 1,1%?

“Eerst nog even de achtergrond schetsen: de loonnorm die de sociale partners elke twee jaar onderhandelen bepaalt hoeveel de loonkosten maximaal mogen stijgen. De zorg om ons concurrentievermogen te vrijwaren geeft aan hoever men daarin kan gaan. Met de recentste loonnorm is er eigenlijk een akkoord bereikt over een loonkostenstijging van 4% tussen eind 2016 en eind 2017. Daarvan wordt 2,9% wellicht opgesoupeerd door de automatische indexering van de lonen, vandaar dus de bekende marge voor bijkomende opslag van 1,1%.”

 

Geen verplichting, wel een kader én een opportuniteit

“Alle brutolonen lineair met 1,1% verhogen ware het eenvoudigste geweest, maar zo werkt het niet.” vertelt Dirk Wijns. “De loonnorm geeft u geen eenduidige richtlijn, enkel een kader waarbinnen u kan beginnen te puzzelen. Wellicht krijgt u hulp uit de sector: daarbinnen worden er vast nog verdere afspraken gemaakt. Dan nog kan er onderhandelingsmarge blijven en hoe dan ook is de concrete situatie in elke onderneming anders. De loonnorm is voor u als werkgever een opportuniteit maar een goede invulling er aan geven is zeker geen eenvoudige opdracht.”

 

U kan alle hulp gebruiken

“De loonnorm gaat over uw gemiddelde (!) loonkost per werknemer, incl. 13e maand, vakantiegeld, maaltijdcheques, aanvullend pensioen enz. Het is deze gemiddelde loonkost die met 1,1% mag stijgen. De norm zegt ook niet hoe u die 1,1 % eventueel verdeelt. U kan kiezen voor procenten of centen. En zelfs een gelijke verdeling onder al uw werknemers is geen verplichting. Van bepaalde loonkosten is ook niet duidelijk of ze in de loonmassa horen of niet. Ons advies: informeer u goed, laat u desgewenst professioneel begeleiden en maak gebruik van de handige tools die er zijn. Wij ontwikkelden hiervoor alvast Trefzeker. Deze tool geeft u onmiddellijk zicht op de impact van loonaanpassingen op uw loonkost. Doe er snel uw voordeel mee.”

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials