Een goed familiebedrijf heeft een duidelijke strategie

HR

In veel familiebedrijven hebben de betrokken familieleden de strategie in hun hoofd. Maar het is zeer belangrijk om formeel te overleggen en de strategie samen op papier te zetten: het verbindt, het engageert en het ondersteunt het beleid.

- wanneer was uw laatste strategie-oefening?
- kunt u uw strategie kort en krachtig formuleren?
- kunnen de familiale aandeelhouders dat? En zo ja, komen zij met dezelfde omschrijving? 

Het hebben van een duidelijke strategie is de eerste stap. Daarna is het van levensbelang om de strategie aan te blijven passen aan veranderende omstandigheden om het (familie)bedrijf competitief te houden. Uit recent onderzoek blijft dat:

- 60% van de bedrijven te maken heeft met een dalende concurrentiepositie
- 72% van de bedrijven verwacht dat de toekomstige concurrent een andere is dan de huidige

Wereldwijde markten, veranderd consumentengedrag, nieuwe distributiekanalen, sociale media en de roep om duurzame ontwikkeling kunnen bedreigend zijn, maar bieden ook kansen.
Stel daarom de strategie regelmatig in vraag.

Een generatieconflict?

Verschil in inzicht over de strategie tussen de generaties komt regelmatig  oor. Meestal is dit een gezonde spanning die leidt tot het behouden wat goed is en aanpassen wat beter beantwoordt aan de nieuwere tijden. Het is tevens een proces van enerzijds loslaten en vertrouwen geven van de overlatende generatie en anderzijds uitdagingen aan willen gaan en vertrouwen wekken van de opvolgers. Dit proces duurt vaak jaren. Hierin schuilt de ware uitdaging van een goede overdracht naar de volgende generatie; méér nog dan het juridische en fiscale. Als het lukt, wordt hiermee een stevig fundament van het familiebedrijf gelegd voor de volgende 20-30 jaar. 

Smart Kameleon

Met een ondernemersachtergrond en ervaring in personal coaching en de financiële sector hebben Henriëtte Horoba en Eric Spliet –in het echte leven ook een koppel – een unieke achtergrond om uw vertrouwenspersoon te kunnen zijn. Wij komen graag langs voor een vrijblijvend gesprek. U kunt 50% van de kosten recupereren via de KMO-portefeuille.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?