Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Een werknemer in quarantaine? Zo ga je te werk.

HR

Het coronavirus dreigt nog lang mensen ziek te maken. Wat zijn de symptomen en hoe kan je deze herkennen bij je werknemers? Wat is de te volgen procedure? Wat zijn de stappen die je werknemer zélf moet ondernemen?

Wat is Covid-19 en wat zijn symptomen ervan?

Covid-19 wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. Het is al sinds december 2019 actief. Het virus vond zijn oorsprong in China en spreidde uit naar de rest van de wereld. De symptomen van Covid-19 lijken erg op die van een gewone griep, al kunnen ze behoorlijk variëren. Zo ervaren sommige personen die besmet zijn geen symptomen. Wil je meer weten over Covid-19? Kijk dan op de site van de overheid over Covid-19.

Wat te doen in geval van een zieke werknemer?

Voelt je werknemer zich onwel? Vertoont hij de typische symptomen van het virus?

  • Koorts (≥ 37,5°C)
  • Hoesten
  • Luchtweginfectie

Vraag deze werknemer dan zo spoedig mogelijk om naar huis te gaan. Infomeer je werknemers dat ze zelfs bij lichte symptomen best kunnen thuisblijven. Het virus heeft een incubatieperiode van 3-6 dagen. Je bent al besmettelijk vóór je klachten ondervindt.

Wie ziek is, telefoneert naar de huisarts voor verdere richtlijnen. Als de zieke persoon symptomen van een besmetting met het coronavirus vertoont, zal hij in deze fase van de epidemie getest worden. In afwachting van het testresultaat moet deze persoon verplicht in thuisisolatie. Hij zal ook moeten nadenken over de contacten die hij afgelopen dagen had, want als zijn testresultaat positief is, zullen deze personen verwittigd worden.

Het federale contactcenter zal hen inlichten over wat zij moeten doen. Als je zieke werknemer contacten heeft gehad op de werkvloer, moeten je overige werknemers afhankelijk van het soort contact dat ze met deze werknemer hebben gehad stappen ondernemen. Te allen tijde moeten ze rekening houden met hygiënemaatregelen:

  • Houd minstens 1,5 meter afstand.
  • Was de handen regelmatig grondig met water en zeep.
  • Gebruik papieren zakdoekjes bij niezen en snuiten. Gooi deze nadien weg en was vervolgens je handen.
  • Hoest in een papieren zakdoekje (dat je nadien meteen weggooit) of in je elleboog.
  • Geef geen handen.
  • Raak het gezicht zo weinig mogelijk aan met de handen.

Wat moet een zieke werknemer zélf doen?

Als je werknemer in quarantaine is geplaatst, moet hij jou als werkgever direct op de hoogte brengen. Als je hem dat vraagt, moet hij jou een quarantainevoorschrift voorleggen.

Is je zieke werknemer in quarantaine geplaatst, maar kan hij wél nog zijn werk uitvoeren (bijvoorbeeld door te telewerken)? Dan zal hij zijn activiteiten van thuis uit blijven uitvoeren en het gebruikelijke loon blijven ontvangen.

Kan je werknemer echter zijn werk niet meer uitvoeren, omdat hij in quarantaine werd geplaatst? Dan zal zijn overeenkomst geschorst worden wegens overmacht. In principe zal hij dan aanspraak kunnen maken op een tijdelijke werkloosheidsuitkering wegens overmacht van de RVA. Hij moet een quarantainevoorschrift van de arts voorleggen.

RVA geeft in de laatste update van zijn FAQ enkele belangrijk verduidelijkingen:

  • Indien het geneeskundig getuigschrift geen einddatum vermeldt, wordt tijdelijke werkloosheid geaccepteerd voor minimaal 14 dagen.
  • Indien de quarantaine vóór het einde van de periode van 14 dagen wordt beëindigd (zoals bij een tweede negatieve test), eindigt uiteraard ook het recht op tijdelijke werkloosheid.
  • Indien het om een risicopatiënt gaat, kan het getuigschrift aangevraagd worden voor maximum 1 maand. Deze termijn kan worden verlengd wanneer een nieuw quarantainegetuigschrift wordt gegeven. Daarin kan de arts een verlening van de quarantaine voorschrijven voor maximum 1 maand.

Welke procedure moet je naleven?

Vanaf 1 september 2020 kan je enkel nog in 2 gevallen beroep doen op de vereenvoudigde procedure van tijdelijke werkloosheid door overmacht Covid-19 voor jouw werknemers die in quarantaine zijn geplaatst. De 2 gevallen waarin dat nog kan zijn de volgende:

  • Als je onderneming bijzonder hard getroffen is door de coronacrisis.
  • Als je onderneming afhangt van een bijzonder hard getroffen sector.

Als je niet voldoet aan de voorwaarden om daarvoor in aanmerking te komen, moet je voor je werknemers die in quarantaine zijn geplaats de gewone procedure van tijdelijke werkloosheid door (klassieke) overmacht volgen. Je moet dan alle formaliteiten die nodig zijn voor dat type van werkloosheid vervullen. Deze formaliteiten zijn:

  • Zo gauw als mogelijk aan de RVA een van de drie redenen van quarantaine meedelen. Dat kan je doen via de elektronische applicatie op deze website. Vermeld in de commentaar bij de mededeling de datum van het getuigschrift.
  • Een e-mail sturen naar het bevoegde werkloosheidsbureau met daarbij het referentienummer van de mededeling tijdelijke werkloosheid én het quarantainegetuigschrift van je werknemer.
  • Bij het begin van de periode van tijdelijke werkloosheid een ASR scenario 2 invullen. Dat kan je doen via de elektronische applicatie op deze website.
  • Op de eerste daadwerkelijke werkloosheidsdag van de maand het controleformulier C3.2A aan je werknemer bezorgen.
  • Op het einde van elke kalendermaand een ASR scenario 5 invullen. Dat kan je doen via de elektronische applicatie op deze website.

Opnieuw opstarten na ziekte of quarantaine

Je werknemer kan opnieuw starten eens hij helemaal klachtenvrij is en minstens 7 dagen in ziekteverlof is geweest. Ook moet je werknemer goedkeuring krijgen van de huisarts.

Thuisisolatie naar aanleiding van contact waarbij er hoog risico* was, duurt hoe dan ook 14 dagen. Bij voortzetting van het werk is telewerk standaard. Als dat niet mogelijk is, moeten de maatregelen rond social distancing en hygiëne nauwkeurig worden gevolgd. Als dat ook niet mogelijk is, blijft de werknemer nog 14 dagen extra in thuisisolatie. Als alternatief is mogelijk dat hij gedurende 14 extra dagen met een mondmasker werkt.

Wil je je onderneming graag voorbereiden op een controletoezicht welzijn op het werk? Dat kan via de handige én gratis checklist van Liantis.

* Toevoeging 03-11-2020. Wie geen symptomen vertoont, maar wel een hoogrisicocontact heeft gehad, kan zich laten testen. Dit kan in een van de nieuwe testdorpen, waaronder in Gent en Antwerpen. 

Lees ook:

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials