Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Bed

Fris en fruitig aan je werkdag beginnen? Volg dan zeker deze gouden slaapregels

Slapen als een roosje is niet zo vanzelfsprekend. Ongeveer 1 op 4 Belgen krijgt te maken met slaapproblemen. Na een slechte nacht ben je moe, minder alert en wordt je lontje korter. Dan maar dagelijks aan de slaapmiddelen zoals 1 op 10 volwassenen in België? Of toch maar niet… Er zijn veel betere opties om ten volle te kunnen genieten van een welverdiende nachtrust en goed uitgerust aan je dagtaak te beginnen.

 

5 gouden slaapregels om in hemelse rust te slapen

Je oververmoeid door je werkdag proberen slepen is niet het enige nadeel van een slechte nachtrust. Een slaapprobleem brengt ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Je levenskwaliteit kan erop achteruitgaan. Je reactiesnelheid daalt en geheugenproblemen en evenwichtsstoornissen kunnen de kop opsteken. Ook het risico op depressies en angststoornissen neemt toe. Neem om dit te vermijden je toevlucht niet tot een slaappilletje maar volg de 5 gouden slaapregels die De Slaapboetiek je graag meegeeft:

  1. Ga niet met een volle maag naar bed

‘Wie gaat slapen zonder te hebben gegeten, staat op zonder te hebben geslapen.’ wordt er gezegd. Met honger gaan slapen, is inderdaad geen goed idee. Maar te veel eten, doe je beter ook niet. Eet juist genoeg en eet voedingsmiddelen die ’s nachts langzaam verteren, zoals rijst of pasta. Probeer vet te vermijden. Je avondmaal verorber je best minstens 2 uur voor je naar bed gaat zodat je niet liggend moet verteren.  

Cafeïne vermijden, is een bekende tip. Maar ga ook voor een aperitief in plaats van een digestief (of nog beter: laat alcohol volledig achterwege). ‘Een slaapmutsje nemen’ mag dan leuk klinken, alcohol is géén goed slaapmiddel. Je wordt er wel slaperig van, maar je slaapkwaliteit gaat ervan achteruit. Je zal slechter slapen tijdens het tweede deel van de nacht en je zal vaker wakker worden en ook vroeger ontwaken. Ook tijdens de dag zal je minder fit zijn.

  1. Trek je sportschoenen aan

Sporten is gezond en ook je slaap is erbij gebaat. Wie meer beweegt, valt sneller in slaap, slaapt dieper en wordt ’s nachts minder vaak wakker. Van sporten krijg je een adrenalineboost en verhoogt je hartslag. Zorg er dus wél voor dat je die intense workout niet vlak voor je gaat slapen doet want dan zal je minder makkelijk in slaap vallen.

Minder actief maar ook goed voor je slaap is een bad nemen 1,5 uur voor je gaat slapen. In het bad stijgt je lichaamstemperatuur en het terug dalen van die temperatuur nadien werkt erg slaapbevorderend. Over temperatuur gesproken, zorg voor een behaaglijke temperatuur in de slaapkamer (en verlucht voldoende).

  1. Geen blauwe schermen ‘s avonds!

Vlak voor je gaat slapen nog even op je smartphone (of tablet, computer etc.)? Dan ga je méér cortisol aanmaken dat je wakker houdt en minder slaaphormonen (melatonine). Leg al die apparaten met hun bioritmeverstorend licht minstens 1 uur voor je gaat slapen aan de kant en hou ze uit je slaapkamer. Ga oldschool en gebruik een klassieke wekker in plaats van je smartphone. Elektronische toestellen in de slaapkamer schakel je best uit.

  1. Een bed is om in te slapen (en ok, vrijen mag ook)

Je smartphone werd in tip 3 al verbannen uit je bed en slaapkamer. Maar ook lezen of tv kijken in je bed is een no-go. Dat leidt alleen maar af van het doel, namelijk slapen. Vrijen ontspant, dus daarvoor maken we graag een uitzondering.

Je hond of kat mee in bed is misschien wel gezellig, maar je houdt minder ruimte over in je bed en hun gesnurk of gespeel houdt je wakker. Uit onderbewuste angst om wakker te worden bovenop een geplette versie van je geliefde huisdier zal je ook nooit écht vast slapen. Dieren buiten en deur dicht dus!

  1. Investeer in een kwaliteitsvol bed

Een derde van ons leven brengen we in ons bed door. Dan kan dit bed maar beter van goede kwaliteit zijn, niet? Een te harde of zachte matras, een matras van meer dan 10 jaar oud, een matras die niet aangepast is aan jouw lichaamsbouw, … Het zijn allemaal factoren die slecht slapen in de hand werken.

Het goede nieuws is dat dit heel makkelijk op te lossen is. Wil je weten welke promoties er bij De Slaapboetiek lopen? Vul onderstaand formulier in of ga direct langs bij De Slaapboetiek en krijg advies op maat. Daar moet je toch geen nachtje over slapen?

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en De Slaapboetiek

Meer weten?

De Slaapboetiek

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • De Slaapboetiek

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials