Ga met een gerust gemoed een sociale inspectie tegemoet

HR

Elke kmo krijgt wel eens de sociale inspectie over de vloer. Hoe zorgt u er voor dat u niet moet wakker liggen van een inspectie? Een goede voorbereiding zet u al een heel eind op weg. Wat mag u verwachten? Waar moet u op letten? Welke documenten moet u klaar leggen? Met een antwoord op deze vragen ontvangt u de inspecteur met een gerust hart.

Gevoelige thema’s bij een inspectie zijn vooral schijnzelfstandigheid, deeltijdse arbeid en onkostenvergoedingen. Ook al heeft u in uw kmo hier mee te maken, dan nog hoeft een gevreesde sociale inspectie geen probleem te zijn. Bereidt u zich goed voor, dan geraakt u meestal vlotjes door de inspectie. Hoe pakt u die voorbereiding best aan?

Opleiding

“Wij organiseren een opleiding van een halve dag rond het bezoek van de sociale inspectie”, legt Annelies Baelus, Manager Acerta Opleidingen uit. “In deze namiddag leert u alles over de zo gevreesde sociale inspectie. U komt te weten welke bevoegdheden de sociale inspecteurs hebben en wat ze van u als werkgever verwachten. Bovendien hebben we in de voormiddag een aparte opleiding, waarin u leert hoe u best om gaat met onkostenvergoedingen, wat de instructies van de fiscus en de RSZ hierover zijn en welke maatregelen u best neemt om niet door de mand te vallen bij controle.”

Begeleiding

“Sociale inspecteurs mogen niet alles. We leggen in onze opleiding sociale inspectie ook duidelijk uit wat de sociale inspecteurs wel en niet mogen. En vooral ook wat uw rechten zijn”, vertelt Annelies. De meeste deelnemers hebben met deze opleiding voldoende informatie om de inspecteurs te ontvangen met een gerust gemoed. Bent u er nog niet helemaal zeker van uw stuk? Dan kunt u beroep doen op de juridische adviseurs van Acerta Consult. Zij helpen u met de concrete voorbereiding en staan u ook bij tijdens de inspectie zelf.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials