Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Ergonomie in de auto

Een goede zit, een goede rit: ergonomie in de auto

We brengen veel tijd door in de auto: ons woon-werkverkeer, klanten of leveranciers bezoeken, een weekendje aan zee, een autovakantie… Een correcte zithouding in de auto zorgt voor je comfort en je veiligheid. Ook ergonomische hulpmiddelen zoals zit- en rugkussens en een extra rugsteun zijn absolute aanraders. Je vindt deze in speciaalzaken zoals Ergo Advice, expert in ergonomische producten.

Ergonomische tips voor in de auto

We beginnen met de ergonomische tips:

  1. Zithoogte

Het is belangrijk dat de knieën niet hoger komen dan de heupen in een auto. Indien de knieën hoger komen zorgt dit voor een kanteling van het bekken waardoor we met een ‘bolle’ rug gaan zitten. Auto’s met kuipstoelen hebben vaak dit probleem.

Verbetermaatregelen: niet te kort op uw stuur zitten en de stoel eventueel wat hoger zetten indien dit mogelijk is.

Je bovenbenen dienen voldoende ondersteund te worden en uiteraard moet je een goed zicht op de weg hebben.

  1. Zitting

Een goede autozetel verzekert je comfort en moet iets breder zijn dan je heupen en je dijen. Tussen de voorkant van de zitting en je knieholten moet een vuistbreedte ruimte zijn. Je bovenbenen moeten zoveel mogelijk ondersteund worden.

Ook de afstand tot de pedalen is belangrijk: zorg ervoor dat je je benen niet volledig moet strekken om de pedalen te bedienen. De voetsteun moet ook vlot bereikbaar zijn om te verpozen tijdens lange ritten. Je polsen moet je op het stuur kunnen leggen, terwijl je rug tegen de rugleuning rust.

  1. Rugleuning en hoofdsteun

De hoek tussen rugleuning en zitting dient een stompe hoek te zijn van ongeveer 100°. Omwille van comfort wordt aangeraden om je positie elk half uur te veranderen, waarbij je de hellingsgraad aanpast met 10° (met een maximum van 120°). Belangrijk is ook de stoel zodanig in te stellen dat de holte van je lage rug voldoende ondersteuning krijgt.

De hoofdsteun is zeer belangrijk in geval van een aanrijding om je nek te beschermen tegen whiplash. De afstand tussen hoofd en hoofdsteun mag maximaal 5 cm bedragen en de hoogte van je hoofd en de hoofsteun dient ongeveer gelijk te zijn.

  1. Stuurhoogte en -afstand

De juiste afstand tot het stuur zorgt voor een licht gebogen arm, waarbij de polsen rusten op het stuur. De hoogte stel je zo in dat je handen onder schouderhoogte blijven. De ideale manier om je stuur vast te nemen is de zogenaamde “tien voor twee”-houding. Bij langere ritten kun je je stuur ook onderaan vastnemen om je comfort te verhogen. Een goed zicht op het dashboard is uiteraard belangrijk voor de veiligheid.

  1. Spiegels

De buitenspiegels stel je zo in dat je – opnieuw omwille van veiligheid - een goed beeld krijgt links en rechts achter je auto. De binnenspiegel stel je zodanig in dat je quasi de hele achterruit erin weerspiegeld ziet.

Een steun in de rug: rugkussen voor in de auto

Wanneer je op zoek bent naar extra ergonomische steun voor de rug, is de Betterback een goede oplossing. Zoals de naam het aangeeft, ondersteunt dit kussen de rug met lage rugsteun en zijdelingse steun. Het kussen wordt vastgemaakt met een riem met verstelbare gesp die op elke stoel of autostoel past. Het kussen is gemaakt in schuim; de zachte, duurzame en vlekafstotende hoes is beschikbaar in drie verschillende kleuren.

Wil je nog een stap verder gaan en zoek je een volledig verstelbare rugsteun voor de onder- en bovenrug, dan is Professional Series™ Ultieme Rugsteun een goede oplossing. Dit rugkussen biedt steun op 3 plaatsen op de rug, waardoor deze voor de nodige stabiliteit zorgt. De rugsteun hoeft ook niet telkens ingesteld te worden door het handige kliksysteem dat toelaat  om het aan de stoel vast te maken.

Beide hulpmiddelen zijn te koop bij Ergo Advice, een speciaalzaak in ergonomische producten in Lokeren. Heb je vragen? Vul dan onderstaand contactformulier in!

Vraag hier je gratis werkplekanalyse bij Ergo Advice aan

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Ergo Advice

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Ergo Advice

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Huisartsenpraktijk Netevallei

  • Katrien Cocquyt - Praktijk voor Integrale Gezondheidszorg

Bekijk de socials