Leaderboard KMOinsider.jpg

Hoe voorkomen dat we luier, dikker en bijgevolg zieker worden?

Gezond op het werk

Als je zittend werk verricht, is om het halfuur wat bewegen een aanrader. Niet altijd even evident, maar wel mogelijk met enkele ergonomische hulpmiddelen.

Een volwassene brengt gemiddeld meer dan acht uur per dag al zittend door: in de auto of trein, op school of op het werk, in de zetel om tv te kijken of een boek te lezen, aan de computer of aan tafel. 

Lang stilzitten of liggen en weinig energie verbruiken, ook sedentair gedrag genoemd, kan leiden tot gezondheidsrisico’s. Afwisseling is dus nodig. Bij voorkeur doorbreek je het zitten om het halfuur. 

Waarom is afwisseling nodig?

  1. Je vermijdt dat je aandacht verslapt;
  2. Afwisseling stimuleert de bloedcirculatie en versterkt de spieren;
  3. Bewegen heeft een positief effect en uit zich in meer concentratie, motivatie en productiviteit.

Hoe doe je dat op het werk?

Een sta-bureau, waarvan het tafelblad afgesteld is op de lengte van je benen, is de ideale manier om de dag gedeeltelijk staand door te brengen op het werk. Tegenwoordig zijn er ook duo-sta-bureaus waar je met twee kunt aan werken of overleg plegen.

Ook de swopper, een actieve ergonomische stoel die je bewegingen volgt, is handig.

Naast staand werken, kan je eveneens een bureaufiets aan je bureau schuiven. Het is wetenschappelijk bewezen dat fietsen op de werkplek helpt afwisseling aan te brengen in je werkpatroon. De deskbike kan je ook gemakkelijk verplaatsen.

Andere ergonomische hulpmiddelen

Aan je sta-bureau gebruik je best een laptophouder waarmee je het beeldscherm op de gewenste hoogte kunt instellen. Je hebt dan wel een extern toetsenbord en muis nodig. En best ook een documenthouder.  Zo kan je in een neutralere houding werken en hoef je je nek en rug niet onnodig te draaien. Op die manier vermindert de druk op nek, schouders en rug. Om dit te bereiken plaats je het scherm, documentenhouder en toetsenbord op een lijn.

De juiste lichtinval speelt eveneens een grote rol om oogvermoeidheid te voorkomen. Check of de positionering van je (sta-)bureau of tafel in de ruimte voldoende rekening houdt met ramen en lichtinval.

Geraak je er zelf niet uit, laat je dan informeren door een adviseur in ergonomische materialen. Op maat advies is de beste manier om de juiste keuze te maken. 

 

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven