Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Valerie Clissen, juridisch adviseur Werkgeversfederatie

Telewerk minder ingeburgerd in logistieke sector

Gezond op het werk

Thuiswerken belangrijk wapen in war for talent

Het aanbieden van telewerken is bij logistieke werkgevers over het algemeen minder ingeburgerd. Nochtans is het een belangrijk wapen in de war for talent. Zeker jongere generaties werknemers verwachten veel flexibiliteit van hun werkgever en de mogelijkheid om thuis te werken. De Werkgeversfederatie voor de internationale handel, het vervoer en de logistiek zorgt voor administratieve en juridische ondersteuning van logistieke werkgevers die telewerk willen invoeren.

Voordelen van telewerken

“Naast het belangrijke overtuigingsargument bij rekrutering, hebben studies aangetoond dat de productiviteit stijgt en dat er minder ziekteverzuim is bij telewerk. Met thuiswerken beperk je bovendien de files. Het is ook beter voor het milieu en je bespaart op bureauruimte. Je hebt als werkgever zeker een return on investment”, stelt Valerie Clissen, juridisch adviseur bij de Werkgeversfederatie.

Heeft telewerken nadelen?

Valerie Clissen stelt dat werkgevers vaak denken dat ze minder controle hebben op werknemers die van thuis uit werken en dat ze bang zijn van het ‘duiventilsyndroom’, waarbij werknemers maar binnen en buiten zouden lopen en ze hun collega’s minder vaak zien, wat de cohesie binnen het team in de weg zou staan. Dat je minder controle zou kunnen uitoefenen, is volgens de juridisch adviseur slechts een culturele drempel. Je werknemers zullen net meer gemotiveerd zijn en wanneer het telewerk beperkt wordt tot één of twee dagen per week, is er nog voldoende (sociaal) contact.

Occasioneel of structureel telewerken?

Zowat alle functies die uitgevoerd worden achter een computerscherm komen in aanmerking voor telewerk, structureel, bijvoorbeeld 1 dag per week of om de twee weken, of occasioneel, bijvoorbeeld wanneer de kinderen ziek zijn, of wanneer het thuiswerkalarm wordt afgekondigd. Het invoeren van occasioneel telewerk vereist veel minder juridische verplichtingen, maar de Werkgeversfederatie beveelt aan om ook hier een kader te voorzien en afspraken te maken. Voor het invoeren van structureel telewerk in ondernemingen met meer dan 50 werknemers moet je als werkgever de personeelsvertegenwoordigers inlichten over de sociale gevolgen en de gevolgen voor de arbeidsorganisatie.

(Juridische) consequenties

Bij structureel telewerk ben je als werkgever verplicht ervoor te zorgen dat de werknemer de nodige apparatuur ter beschikking heeft (van de werkgever of eigen apparatuur), technische ondersteuning te voorzien en bepaalde kosten te dragen. Ook denk je best na over de consequenties van de GDPR-wetgeving.  

Valerie Clissen geeft nog als tip mee om best te starten met occasioneel telewerk en een testfase in te voeren, dienst per dienst. Zo kan je inventariseren of de nodige infrastructuur aanwezig is en nagaan of de workload van de ‘achterblijvers’ niet toeneemt.

Meer informatie via T 03 221 73 09 of valerie.clissen@wf-fe.be.

bedking-kmoinsider-_DEF.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Huisartsenpraktijk Netevallei

  • Katrien Cocquyt - Praktijk voor Integrale Gezondheidszorg

  • Wellness for Business

Bekijk de socials