Leaderboard KMOinsider.jpg

Verhoog je productiviteit: meer doen op kortere tijd

Gezond op het werk

Je ervaart het misschien ook. We worden voortdurend gestoord door allerlei interrupties en prikkels: telefoons, e-mails, collega’s, etc. Onze inbox is nooit leeg. Met enkele trucjes kan je je beschikbare tijd beter benutten.

Beweeg op het werk

In het Brits medisch tijdschrift ‘The Lancet’ van september 2018 lazen we dat 35,7% van de Belgen te weinig beweegt. Zitten is het nieuwe roken. Kantoormedewerkers zitten tot 90% van hun werkdag.

Amerikaanse onderzoek toonde aan dat het gebruik van een stabureau over een periode van zes maanden de productiviteit toenam van 23% in de eerste maand tot 53% op het einde. Ergonomische adviseurs kunnen passende oplossingen aanreiken. 

Als een stabureau niet haalbaar is, neem dan om het halfuur de trap of beweeg wat. Je hoeft daarom niet te gaan joggen. Als we bewegen worden we minder snel ziek en blijft ons brein in goede conditie. Werk een aantal uur en neem dan een pauze om te slapen, mediteren, bewegen of goed te eten. Zolang het maar iets anders is dan je daarvoor deed.

Eet meer fruit en groenten

Beperk koffie en snelle energiegevers. Die helpen een uurtje, maar dan krijg je weer een dipje. Als je echt productiever wil worden, dan kan je beter je toevlucht nemen tot groenten en fruit. Na twee weken ervaar je al de positieve effecten.

Achtergrondmuziek en -geluid

In een kantooromgeving is het effect van muziek of geluid op de productiviteit wisselend positief en negatief blijkt uit diverse onderzoeken.

Zachte achtergrondmuziek en natuurgeluiden blijken het humeur, de creativiteit en de productiviteit van veel werknemers te verbeteren. Maar te harde geluiden boven de 85 decibel komen de creativiteit niet ten goede en ervaren alle werknemers als storend.

Kortere dagen zijn beter voor de gezondheid

De theorie van Thimoty Ferriss in zijn bestseller ‘The 4-Hour Workweek’ is nog niet echt van toepassing op de doorsnee job. Maar in Zweden heeft men verschillende neuropsychologische onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat werknemers ongeveer zes uur aan een stuk geconcentreerd kunnen werken. De kans op stress, ziekteverzuim, depressie, riskant alcoholgebruik, diabetes, hart- en vaatziekten wordt verhoogd door lange werkdagen.

Complimenten maken productiever

Niet alleen financiële prikkels zoals bonussen, maar ook andere beloningen en aanmoedigende en lovende woorden doen de productiviteit bij werknemers stijgen. Spontane en specifieke erkenning van positief gedrag werkt het best.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven