Het succes achter loopbaanbegeleiding

HR

‘Ik merk vaak dat mensen die gebruik maken van loopbaanbegeleiding het zien als een ‘last resort’. Ze zijn vastberaden om een andere invulling te geven aan hun carrière, groot of klein, en zoeken daarvoor de steun van een deskundige die hen richting dat mysterieuze, nieuwe pad kan gidsen’ aldus Tom Vlieghe, director Acerta Consult.

Maar loopbaanbegeleiding kan zoveel meer zijn dan een reactie op wat niet goed gaat. Het kan werkgevers helpen om de sterktes van hun werknemers te identificeren en daardoor hun potentieel maximaal te benutten’. En laat dat nu net zijn waar werkgevers, maar ook werknemers nog heel wat werk aan de winkel hebben. Onderzoek van Acerta toonde namelijk aan dat er bij slechts ongeveer een vierde van de werknemers op Belgische bodem voldoende rekening gehouden wordt met hun talenten, interesses en verwachtingen. In amper twee op tien gaat de organisatie aan de slag met wat er tijdens een gesprek gezegd wordt. Algemeen gesproken bedroevende cijfers, zeker als je je bedenkt dat we met z’n allen langer gaan moeten werken en dat het dus nog belangrijker wordt om te doen wat je graag doet en waar je goed in bent.

Werkgevers zouden dus enorm geholpen kunnen zijn bij dit initiatief. Het brengt objectief en nauwkeurig in kaart wat de sterktes en zwaktes van elke werknemer zijn, en geeft aan hoe die werknemer best ingezet kan worden om zijn talenten optimaal te kunnen ontwikkelen en benutten. Het zorgt ervoor dat de werknemer met meer passie in zijn job staat, vlotter kan groeien, meer energie heeft en simpelweg gelukkiger is. Ook in het licht van een snel veranderende kenniseconomie door digitale innovaties, waarin flexibele businessmodellen elke dag succesvoller worden, een verstandige zet. Het is namelijk zo dat jobs die momenteel nog broodnodig zijn over een paar jaar misschien opgeslorpt worden door andere of simpelweg door de toenemende automatisering. Maar wat doe je dan met die betrouwbare werknemers die consistent goed werk leveren? Loopbaanbegeleiding maakt het mogelijk om op basis van hun competenties werknemers een alternatief carrièrepad aan te bieden binnen je organisatie. Op die manier groeien werknemers en werkgevers samen richting een duurzame toekomst.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten?

Bekijk de socials