KMO_Insider_728X90_NL.jpg

Hoe breng je als leidinggevende een veilige werkomgeving tot stand?

Assertiviteit, psychosociale veiligheid op het werk, het recht op een veilige werkomgeving, het belang van een vertrouwenspersoon… Ook in de kmo-wereld winnen dergelijke aspecten aan belang. Via gerichte opleidingen reikt Synra Bizz leidinggevenden handvatten aan om mensen te begeleiden in hun groei. Als mens, als medewerker, als collega.

Psycholoog en preventieadviseur Peter Vanslembrouck volgde ooit de opleiding ‘vertrouwenspersoon’ bij Syntra. Hij is gespecialiseerd in psychosociale aspecten en groepscohesie binnen bedrijven. We willen van hem graag horen wat kmo’s vandaag moeten en kunnen doen om een veilige werkomgeving te creëren. Opleidingsadviseur Caroline Jacobs vertelt hoe Syntra Bizz hierop inspeelt.

Wat zegt de welzijnswetgeving i.v.m. een veilige werkomgeving?

“Een werkgever is verantwoordelijk voor het welzijn van de werknemers,” aldus Peter. “Je wilt een werkomgeving waar medewerkers ’s morgens fluitend toekomen en ’s avonds fluitend weggaan. Hoewel de wetgeving focust op het welzijn van de werknemer, heeft een veilige werkomgeving ook een positieve impact op het team en het bedrijf. De wetgever definieert ‘welzijn’ op het gebied van veiligheid, ergonomie, gezondheid, hygiëne en het psychosociale. In kmo’s tot 20 werknemers mag de werkgever zichzelf adviseren in welzijnsbeleid. Grotere kmo’s moeten een personeelslid aanstellen als preventieadviseur.” Een preventieadviseur schat in waar wat de gevaren zijn en welke maatregelen zich opdringen.

Caroline vult aan: “In de opleiding tot vertrouwenspersoon vormt het psychosociale het vertrekpunt. Voor een preventieadviseur op een bouwwerf kost het belang van beschermingsmiddelen als een helm of stevige schoenen uitleggen geen moeite. Psychosociale veiligheid is een ander paar mouwen. Wat voor de ene grensoverschrijdend of kwetsend overkomt, kan dat minder zijn voor iemand anders.”

Peter Vanslembrouck


Het belang van een duidelijk beleidskader rond ‘welzijn’

Precies die laatste vaststelling maakt duidelijke afspraken rond psychosociale welzijnstopics zo cruciaal, vindt Peter. “Dat heeft onder meer te maken met communicatietechnieken. Beheersen de leidinggevenden en de vaardigheden om mensen op de werkvloer op een respectvolle manier aan te spreken? Hoe kan ons bedrijf medewerkers ondersteunen en begeleiden in het aanleren van die vaardigheden? Openheid en respect zijn essentiële elementen van een veilige werkomgeving. Maar dan moet je die aspecten wel definiëren. Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat je problemen bespreekt met de betrokken collega en eventueel een beroep doet op een vertrouwenspersoon om het voorval bespreekbaar te maken.”


“De meeste vragen krijgen we inderdaad naar aanleiding van iets dat fout liep”, bevestigt Caroline. De situatie houdt aan of escaleert, mensen voelen zich niet veilig, krijgen een burn-out… Een conflict uit de weg gaan vormt zeker niet de oplossing. Door de zaken van meet af aan duidelijk te stellen grijp je proactief in. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. In die zin bieden onze opleidingen, zoals de assertiviteitstraining of de opleiding Vertrouwenspersoon opportuniteiten.”

Een veilige werkomgeving heeft tevreden werknemers

Een duidelijk gedefinieerd en goed onderbouwd welzijnsbeleid creëert een veilige werkomgeving. Een plaats waar mensen zich goed voelen in hun job, efficiënter werken en trouw blijven aan hun werkgever. Geen detail in tijden van talentschaarste. Peter wijst ten slotte nog op de nodige aandacht voor objectiveren: “Zowel de werkgever als de werknemer moeten gevoelens durven benoemen. Positieve, maar ook negatieve. Zo trek je bij delicate situaties de lont uit het kruitvat. Een voorbeeld: wanneer je als werknemer stress ondervindt omdat je baas om 3 uur ‘s nachts een mail stuurt en je aanvoelt dat hij voor dag en dauw een antwoordt verwacht, zég dat dan. Anderzijds moet de werkgever teamleden kunnen aanspreken op hun functioneren. Denk aan: ik stel vast dat je dit kwartaal al driemaal op maandag afwezig was wegens ziekte. Dat is vervelend voor de collega’s. Daar wil ik het even met jou over hebben.”

A group of excited entrepreneurs working on project indoors in office, celebrating successful contract.

Syntra Bizz kan alle trainingen en bijscholingen ook incompany organiseren, op maat van jouw bedrijfsdoelstellingen, waar en wanneer het voor jouw medewerkers past. Meer info vind je hier. op syntra-ab.be/incompanytrainingen.

Wil je het welzijnsbeleid van je kmo vormgeven? Verneem je graag hoe je een veilige werkomgeving creëert? Interesse in een opleiding intergenerationeel samenwerken of vertrouwenspersoon voor je medewerkers. Raadpleeg onze adviseurs dan zeker voor meer info. Of vraag hier jouw offerte aan. Geheel vrijblijvend.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Syntra Bizz

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Campus Antwerpen
  • Campus Leuven
  • Campus Mechelen
  • Syntra Bizz

Ook interessant

Interessante bedrijven

Meer weten? Neem contact op met Syntra Bizz

Neem contact op met Syntra Bizz, en ontdek hoe zij jou van dienst kunnen zijn!

  • Debbie Van Gossum

    Teamleader sales

  • Joost Van de Vijver

    Directeur Marketing en Business Development

Bekijk de socials