Leaderboard KMOinsider.jpg

Hoe overwin je een burn-out?

HR

Willen we soms niet te veel doen in minder tijd? Zetten we onszelf niet onnodig onder druk? Met vermoeidheid, stress en uiteindelijk burn-out tot gevolg? Denk zeker niet: mij zal dit niet overkomen. Het overkomt iedereen die niet luistert naar de signalen die het lichaam uitstraalt. Grijp tijdig in. Dat deed Tommy Browaeys en hij heeft hierover een interessant boek geschreven waarin velen zich zullen herkennen.

Het getuigenis van Tommy Browaeys (44) is herkenbaar. Hij verwerkte het proces dat hij moest doorlopen in een openhartige en herkenbare getuigenis. Dankzij zijn bun-out heeft hij zichzelf teruggevonden. Wat was er precies gebeurd?

Een openhartig getuigenis
Tommy Browaeys: "Ik werkte sinds 1996 bij een middelgrote uitgeverij die verschillende publicaties had, met eigen redactie, een eigen prepress-afdeling, een drukkerij en een verzendafdeling. Met een team van een twintigtal werknemers werkten we volledig onafhankelijk aan het voornaamste product dat we uitgaven. In 2011 dienden we te verhuizen naar een kleiner pand in het Antwerpse, terwijl één van de hoofdvestigingen van de groep waartoe we behoorden in Brussel gevestigd was. In 2012 werd ik, samen met mijn manager, betrokken bij de overname van een bedrijf met hoofdzetel in Waals-Brabant. Toen in 2013 beslist werd dat we met z'n allen moesten verhuizen naar een van de hoofdkantoren in Brussel, kwamen er barsten in de groep. Mijn manager viel uit en de CEO van de overgenomen onderneming kreeg de verantwoordelijkheid om van beide teams één businessunit te maken. De opeenvolgende veranderingen en onduidelijkheden met betrekking tot de toekomst van onze mensen en het daaraan gekoppelde schuldgevoel speelden mij zodanig parten dat ik in november 2014 afhaakte. "

Het werd het begin van een donkere periode en Tommy stelde vast dat hij een vat vol negatieve emoties geworden was die de weg naar de uitlaatklep niet vonden. Niemand had het uiteindelijke verdict zien aankomen: burn-out. Hij ging in therapie, kwam bij mindfulness terecht en ontdekte zijn hooggevoeligheid.Hij voelde zich als een overgevoelige, introverte slak, voorzichtig kijkend over de rand van het leven, vanuit de eigen beschermende schelp. Dat moest vroeg of laat botsen met de hardere bedrijfswereld.

Leerrijk relaas
In een aangenaam lezend en leerrijk relaas vertelt Tommy in het boek "Wake-Up Call" op authentieke en openhartige manier over zijn burn-out, hoe hij eruit geraakte en uiteindelijk een ander en gelukkiger mens werd. Hij reikt concrete handvatten aan voor wie hetzelfde meemaakt, de regie over zijn leven weer in eigen handen wil nemen en (opnieuw) gelukkig wil zijn. Het is een zacht schouderklopje voor andere hooggevoelige slakken, om uit hun schelp te komen en hun mooie, ware aard te tonen.
Het lezen van dit boek is een aanrader. Het openhartig getuigenis van Tommy Browaeys zal velen de ogen openen en kan voorkomen dat een burn-out toeslaat. De auteur heeft uit zijn "ervaring" voldoende geleerd om anderen te wijzen op de valkuilen. Een absolute aanrader.


__


"Wake-Up Call" door Tommy Browaeys is uitgegeven door Witsand Uitgevers – ISBN 978-94-9201-145-9. Info: www.witsand.be
Tommy deelt nog geregeld nieuwe stukken via https://waarjewerkelijkademt.wordpress.com/ en nodigt iedereen uit om dat ook te doen. Want het delen van individuele verhalen kan een collectieve kracht genereren.

Rectangle Furbo.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven