Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Meer teambuildings door diversiteit op het werk, maar…

Incentives & Teambuilding

De ene teambuilding is de andere niet.

Een survivaltocht in de Ardennen, een workshop sushi bereiden, ontsnappen uit een escape room,… Teambuildings zijn niet nieuw, maar ze worden wel veelvuldiger georganiseerd. “Het werk vandaag vraagt steeds meer teamwork, en ook de diversiteit op de werkvloer is een factor”, stelt Martin Euwema, hoogleraar Organisatiepsychologie aan de KULeuven.

Teambuilding in de echte zin van het woord

Het woord teambuilding dekt vandaag een grote lading, van een gezamenlijke sociale activiteit om de cohesie in het team te versterken, over het uitvoeren van een aantal doe-activiteiten, tot het bewust gaan samenzitten om te praten over je team, al dan niet onder professionele begeleiding.

Martin Euwema: “In feite is het samenzitten om van gedachten te wisselen de klassieke vorm van teambuilding. Samen nadenken en praten over je missie als team, over de organisatie van je team en over de onderlinge samenwerking. Gaan we op een respectvolle manier met elkaar om? Luisteren we naar ieders inbreng? Zijn de grapjes leuk?...”

“Het werk vraagt steeds meer teamwork”

“Om goed te kunnen werken, heb je elkaar nodig. Kijk naar de wetenschap. Vrijwel niemand schrijft vandaag een artikel in zijn eentje. Werken vraagt dus een vorm van teamontwikkeling. Daarnaast is er steeds meer diversiteit op de werkvloer. De verschillen zijn groot: in leeftijd, in achtergrond, in cultuur,… Diversiteit maakt dat samenwerken moeilijker is. Er dient een gezamenlijk waarden- en normenkader te zijn, een gezamenlijk referentiekader. Denken we op dezelfde manier over wat een team precies moet zijn?”

De professor haalt het voorbeeld aan van een aantal jonge collega’s die ervan houden om na het werk samen te gamen. “Dat is voor hen een vorm van teambuilding, maar andere collega’s doen hier misschien liever niet aan mee, bijvoorbeeld omdat ze jonge kinderen hebben en graag naar huis gaan. Collega’s hebben verschillende behoeftes en daar moet je over kunnen afstemmen.”

Hoe pak je de organisatie van een teambuilding best aan?

Martin Euwema stelt dat het belangrijk is om als bedrijfsleider van een kmo regelmatig samen te zitten met je team. “De ultieme vorm van teambuilding is om je teamleden regelmatig te vragen of ze goed in hun vel zitten en of het team goed draait en wat er beter kan. Of je daarbij best een professional inhuurt? Dat is relevant wanneer er problemen zijn waarmee je als bedrijfsleider moeilijk weg weet, ik denk aan nadenken over strategie, een opvolgingsvraagstuk, conflicten op de werkvloer,… dingen die wat delicater zijn om te bespreken. Het is in elk geval belangrijk dat je medewerkers tegen jou hun mond durven opendoen.”

De hoogleraar benadrukt dat je als bedrijfsleider moet uitkijken dat je niet domineert. Als je niet geïnteresseerd bent in opbouwende kritiek, dan heeft een teambuilding geen toegevoegde waarde. In dat geval kan professionele begeleiding helpen, maar dan dient de begeleider wel een goed voorgesprek met je te hebben om na te gaan wat je wil bereiken, en of je openstaat voor feedback vanuit je team.

Martin Euwema: “Huur je een professional in, kijk dan uit dat je iemand kiest die begrijpt hoe groepspsychologie werkt en welke dynamieken daarin spelen. Heel slecht is

om een adviseur onder de arm te nemen, die jouw medewerkers wel eens even gaat vertellen hoe ze het beter moeten doen, en helaas lopen er veel zulke coachen en consultants rond. Dat is nefast en je krijgt een averechts effect. Laat je goed informeren over professionele begeleiding, bijvoorbeeld door beroepsverenigingen, zoals VOCAP of VOV.”

Tot slot, sociale activiteiten en uitstappen om de cohesie te versterken, zijn volgens de professor meer dan ok, alleen, werknemers die dit niet zien zitten, mogen dit niet ‘door de strot geduwd krijgen’.

“Laat de activiteit het liefst door je werknemers zelf organiseren en geef de opdracht mee dat het voor ieder een plezante activiteit dient te zijn”, besluit de professor.

ANTWERPBOWLING.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials