Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Gig economie loont voor interim-managers

Gig economie loont voor interim-managers

Interim & Rekrutering

Bedrijven doen alsmaar meer beroep op tijdelijke managers, zo blijkt uit cijfers van Federgon, de federatie van arbeidsbemiddelaars en HR-dienstverleners. Ja, ook in deze sector is er een strijd om het talent aan de gang.

Interim managers waren in 2017 goed voor een omzet van 106,6 miljoen, of 2,3% meer dan in 2016 en in 2016 steeg de omzet met 11,6% ten opzichte van 2015.

War for talent

“De war for talent woedt wanneer we spreken over góede interim-managers”, zegt Dirk Buyens, professor Human Resources Management aan de Vlerick Business School. “De HR-wereld verschuift, waardoor er nogal wat mensen zijn die tengevolge van herstructureringen binnen de organisaties na 20 tot 25 jaar hun job verliezen, mensen die hun hele leven in een of meerdere organisaties actief zijn geweest. Deze vaak wat oudere managers vinden niet altijd makkelijk terug werk in de corporate wereld en schrijven zich dan in als interim-manager. Daar wordt niet altijd het verschil gemaakt tussen kaf en koren. Het is niet omdat je 30 jaar in een bedrijf gewerkt hebt, dat je in een ander bedrijf een goed interim-manager zou kunnen zijn. Ik sluit het niet uit, maar het is niet per definitie een gegeven.”

Een individu is vandaag niet meer op zoek naar de job van zijn leven, maar naar een project, dat hij of zij kan uitoeren, als wernemer of als zelfstandige.

Interim-management is booming

Deze evolutie ziet ook Benny Van Calster, medeoprichter en partner van Minds&More, een collaboratief platform voor en door freelancers: “Heel wat managers vertrekken vandaag bij bedrijven of worden gevraagd te vertrekken en vooral bij 50- en 55-plussers hebben outplacement kantoren de neiging om hen aan te raden zelfstandige te worden en dan interim management te doen, omdat dit booming business is.

Skills die belangrijk zijn

Voor interim-managers zijn er toch wel een aantal skills die belangrijk zijn: flexibiliteit, snel inzicht krijgen in een complexe materie, conclusies kunnen trekken, actieplannen maken,… en dit alles in een projectmanagement aanpak. Vaak zijn mensen het gewend om in een corporate omgeving te werken met veel structuur en allerlei validatieplatformen waardoor ze zelf geen beslissingen durven nemen. Ze zijn het gewoon om te werken in managementoverlegcomités of steering committees.”

Lees het volledige artikel in KMOinsider

9b8dc5339059a67728dc795f7d3ff7ed214f939167c00912d179eb14.jpg

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

  • Effectis

  • Horecaforces

  • Ufinity

Bekijk de socials