Furbo-Leaderboard_Updated.gif
Step up your recruitment game!

Vind je collega met een interactief sollicitatiespel

Interim & Rekrutering

Een fuif, een potje gamen of zelfs een escape room. Steeds meer bedrijven gooien het klassieke sollicitatiegesprek overboord en kiezen voor een interactief sollicitatiespel. De Antwerpse vastgoedmakelaar Hillewaere kiest voor deze nieuwe aanpak om de juiste makelaars te vinden. (foto: Roel Druyts, CEO Hillewaere Vastgoed, foto Jan Aelberts)

Een openstaande vacature zien, een sollicitatiebrief schrijven, op gesprek komen en dan een contract mogen ondertekenen? Vergeet het maar. Steeds meer werkgevers gaan voor alternatieve jobinterviews die beter op de interesses en vaardigheden van een kandidaat inspelen, zoals een sollicitatiespel.

Solliciteren in vastgoed: virtueel plaatsbezoek

Concreet krijgt elke kandidaat die zich straks bij de vastgoedspecialist kandidaat stelt, via de website toegang tot gedetailleerde en uitgebreide informatie over drie woningen die op de markt komen. Dat gaat van het aantal slaapkamers over het gebruikte isolatiemateriaal tot uitbreidingsmogelijkheden. Later rinkelt dan de telefoon en vuurt een potentiële klant vragen op de sollicitant af. Dit gesprek moet uiteindelijk tot een plaatsbezoek leiden. Wanneer de kandidaat op de dag van de afspraak aanbelt bij de woning, opent de eigenaar de deur en vraagt hij de sollicitant om de ‘klant’ - die zijn toekomstige baas blijkt te zijn - een rondleiding te geven.

Paul Van de Putte, directeur van Hillewaere Vastgoed:  “Al snel komen de vaardigheden van een sollicitant naar boven. Is hij vlot en sociaal? Weet hij waarover hij het heeft? Kent hij de woning? Voelt hij de noden van de klant aan? En vooral: hoe reageert hij op een plotse wending die voor wat extra spanning zal zorgen? Dit zijn stuk voor stuk zaken die je tijdens het klassieke sollicitatiegesprek niet voldoende kan testen.”

Interactieve sollicitatiespellen

Hillewaere haalde de mosterd voor een stuk uit de VS en Nederland. Daar maken bedrijven al een tijdje gebruik van interactieve sollicitatiespellen. Gaande van een letterlijk potje gamen met de baas tot heuse escape rooms, waar je samen met een toekomstige collega opdrachten moet uitvoeren. Sommige bedrijven gingen zelfs al zover dat ze sollicitanten lieten ophalen door een taxi, waarop de chauffeur - een vermomde manager van het bedrijf -  zich dan moedwillig vastreed in de file. Zo kwamen de kandidaten te laat voor hun sollicitatiegesprek en kon de chauffeur/manager al snel enkele sterke kwaliteiten en kleine kantjes van een sollicitant ontdekken.

War for talent in vastgoed

Roel Druyts, CEO van Hillewaere Vastgoed:  “In bepaalde sectoren, waaronder zeker het vastgoed, heerst vandaag een heuse ‘war for talent’. Het is dus een kwestie om zo efficiënt mogelijk de meest geschikte kandidaten te vinden, zonder te veel kostbare tijd te verliezen. Dat speelt overigens ook in het voordeel van de werkzoekende.”

Ideale woning

Op korte termijn is Hillewaere op zoek naar tiental enthousiaste collega’s over heel Vlaanderen. Paul Van de Putte: “De eerste nieuwe sollicitatierondes starten midden mei. Later dit jaar zullen we onze alternatieve jobinterviews evalueren en bijsturen waar nodig. We zijn niet op zoek naar kandidaten die eender welke woning kunnen ‘verpatsen’, maar wel naar kandidaten die op een buitengewone manier klanten kunnen aanvoelen en hen naar een ideale woning kunnen leiden.”

Interesse in een job in de immo- en vastgoedwereld? Klik hier

ACONCEPTINTERIM_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials